Sarımsak Yiyen Kimsenin Evinde Beklemesi

By | 17 Ağustos 2014

feraceler

 

dişler“Câbir İbn Abdullah Resûlullah’ın sallallâhu aleyhi vesellem şöyle buyurdu­ğunu nakletmiştir:

“Sarımsak veya soğan yiyen bir kimse bizden veya bizim mescidimizden uzak dursun; kendi evinde durup beklesin.”

Bir defasında Resûlullah’a sallallâhu aleyhi vesellem sebze dolu bir kap getirdi­ler. Resûlullah sallallâhu aleyhi vesellem bu sebzelerden bir koku geldiğini fark etti. Oradakilere bu kokunun nereden geldiğini sorunca kabın içinde bulunan seb­zeleri saydılar. Bunun üzerine Resûlullah sallallâhu aleyhi vesellem onlardan bunu yanıbaşında bulunan bir sahâbîye vermelerini istedi. O sahâbînin bunu yemek istemediğini gören Resûlullah sallallâhu aleyhi vesellem şöyle buyurdu: Çekinme ye, ben yemiyorum çünkü ben senin konuşmadığın meleklerle konuşuyorum.”

Açıklama:

İbn Battal rivayetlerde geçen “kim yerse” ifadesine bakarak sarımsak yeme­nin mübah olduğunu söylemiştir. Çünkü bu ifade mübahlık bildirir.

İmam Müslim’in Ebû Saîd’den naklettiği rivayet Resûlullah’ın sallallâhu aleyhi vesellem sarımsakla ilgili sözü Hayber’in fethinden sonra söylediğini göstermek­tedir. Buna göre Resûlullah’m sallallâhu aleyhi vesellem “Mescidimize yaklaşmasın” buyruğu “Hayber’de kaldığımız süre boyunca namazlanmızı kılmak için hazır­ladığımız mekana yaklaşmasın” anlamına gelir. Ahmed b. Hanbel’in Yahya el- Kattân yoluyla naklettiği rivayette geçen “Mescidlere yaklaşmasın” ifadesi de bu görüşü desteklemektedir. İmam Müslim de buna benzer bir rivayet nakletmiştir. Tüm bu rivayetler sarımsak yiyenle ilgili yasağın sadece Mescid-i Nebevî hakkın­da olduğunu söyleyenlerin görüşlerini reddetmektedir.

Abdurrazzak’ın Musannef’inde nakledildiğine göre İbn Cüreyc, Atâ İbn Ebû Rabâh’a: “Sarımsak yiyenle ilgili yasak sadece Mescid-i Haram hakkında mıdır yoksa bütün mescidleri kapsamına alır mı?” diye sorunca ondan şu cevabı al­mıştır: “Bu yasak sadece Mescid-i Haram hakkında değildir, bütün mescidleri kapsamına alır.”