Ailevi Ziyaretlerde Erkeklerle Kadınların Karışık Oturmaları

By | 17 Ağustos 2014

kuran

 

sofraya-oturmak“Peygamber’in hanımlarından bir şey istediğiniz zaman perde arkasın­dan isteyin. Bu, hem sizin kalpleriniz, hem de onların kalpleri için daha temiz bir davranıştır. ”

Açıklama:

İnsan tabiatı itibariyle medeni, fıtratı gereği toplumsaldır. İnsanlar arkadaşlar edinmek zorundadırlar. Arkadaşlar da mutlaka birbirleriyle ziyaretleşmek zorun­dadırlar.

Aileler arası ziyaretleşmeler bir zorunluluksa karışık oturmayı bırakmak su­retiyle şer gediklerini tıkamak şarttır. Kadın erkek karışık oturmayı haram eden ayet-i kerimelerden biri şudur:

Karışık oturmaların kötü sonuçları:

1-    Karışık oturmaların çoğunda kadınlar ya tamamen tesettürsüzdürler veya tesettürleri tam değildir. Kadın süsünü, Allah’ın (c.c.) “Ve o kadınlar süslerini açığa vurmasınlar” ayet-i kerimesiyle helali olmayan kimselere göstermekten nehyettiği yerleri gösterir.

2-    Ziyaretleşmelerde erkeklerin kadınları görmeleri din ve ahlakın bozulması­na, haram şehvetin tahrikine sebep olur.

3-    Kocası filan kadınlar konuştuğunda veya ona işaret ettiğinde veya onunla şakalaştığında ve espri yaptığında veya bunu karşıdaki adam yaptığında meyda­na gelen korkunç tartışmalar ve birbirlerine karşı soğumalar. Eve dönüldüğünde şu tür hesaplaşmalar başlar.

Adam: Filanın sözüne neden güldün, oysa hiç de gülünç şey söylememişti.

Kadın: Sen neden filan kadına kur yaptın? der.

Erkek: Filan adam konuşunca ne dediğini hemen anlıyorsun, ama benim sözümü ise hiç anlamıyorsun?

Bu şekilde karşılıklı ithamlarda bulunulur ve mesele birbirlerine düşmanlıkla veya boşanmakla sonuçlanır.

4-    Bazı erkekler veya kadınlar arkadaşlarının eşlerini kendi eşleriyle kıyasla­yınca kendilerinin evlilikte şanssız olduklarını düşünür ve hüzünlenirler.

Adam kendi kendine: Filan kadın insanlarla konuşup tartışabiliyor, cevap verebiliyor, kadın geniş kültürlü. Eşim ise cahil, hiç kültürlü değil, der.

Kadın da içinden: “Şu kadın ne kadar da şanslı! Kocası şık, zarif ve becerikli. Kocam ise hantal ve lafının nereye gittiğini bilmeden rast gele konuşuyor.” der. Bu da aralarındaki evlilik ilişkisini bozar veya kötü geçime yol açar.

5-    Bazılarınm yalan ve göstermelikle, olmadıkları gibi davranmaları. Mesela adam erkekler arasında hanımına emreder ve şahsiyetinin güçlülüğünü göster­meye çalışır. Evde hanımıyla baş başa kaldığında ise o sessiz bir kedidir. Veya kadın gezmeye giderken diğer kadınlara onun şunlara şunlara sahip olduğunu göstermek için ödünç altın alıp takar.

6-    Uzun gece sohbetleriyle zamanlar boşa harcanır, dil kişiyi helak edici şey­lerde çalıştırılır. Çocuklar da sohbetler gürültü ve çığlıklarla bölünmesin diye ev­lerde bırakılır.

7-    Bu erkek kadın karmaşık gece oturmalarında iş bazen özellikle işsiz güçsüz ve seviyesiz tabakada içki ve kumar gibi büyük günahlar işlenmeye kadar varır. Bu meclisler yoluyla yayılan büyük günahlardan bazıları da giyim kuşamlarda ve muhtelif adetlerde kâfirlere uymak ve müşriklere benzemektir.

• Oysa Rasûlullah sallallâhu aleyhi vesellem “Kim bir topluluğa benzerse onlar- dandır” buyurmuştur.