Sarımsağın Fayda ve Zararları

By | 6 Kasım 2014

sarımsakSoğana yakındır.

• Hadiste: “O ikisini kim yiyecekse, pişirerek onları öldürsün.” buyrulmuştur.

Bir seferinde Hz. Peygamber’e -sallallâhu aleyhi vesellem-, içerisinde sarımsak olan bir yemek hediye edilmişti. Onu Ebu Eyyub el-Ensarî’ye gönderdi. Ebu Eyyub: “Ya Rasülallah! Sen ondan hoşlanmıyor ve onu bana gönderiyorsun?” dedi. Hz. Peygamber de ona: “ Ben senin münacaatta bulunmadığın kimselerle münacaatta bulunuyorum.

(Dolayısıyla sen ye!).” buyurmuşlardır.

Açıklama:

Sarmısak sıcaktır, dördüncü derecede kurudur, kuvvetli ısı verir ve iyi kurutucudur. Soğuk olanlar ve balgamlı mizaca sahip olanlar, felce tutulmak üzere olanlar için faydalıdır. Meniyi kurutur, tıkanıklıkları açar, yoğun yelleri çözümler, yemeği hazmettirir, susuzluğu keser, karnı bırakır, sidiği söktürür. Haşerat sokmaları ve tüm soğuk şişliklere karşı panzehir yerine geçer. Ezilip de yılanın ya da akrebin soktuğu yere sarıldığı zaman fayda verir ve oradan zehiri emer. Bedeni ısıtır ve hararetini arttırır. Balgamı keser, şişkinliği indirir, boğazı temizler. Çoğu bedenler için sıhhatin koruyuculuğunu sağlar, su değişimine, müzmin öksürüğe iyi gelir. Çiğ olarak, pişirilerek ve kızartılarak yenilir. Soğuktan olan göğüs ağrısına iyi gelir. Boğazda pıhtı varsa onu çıkarır. Ezilip sirke, tuz ve balla karıştırılıp çürük diş üzerine konulduğunda onu dağıtır ve düşürür. Ağrıyan diş üzerine konulduğunda ağrısını teskin eder. İki dirhem kadarı ezilip bal şerbeti ile içildiğinde balgamı söktürür ve kurtlan çıkarır. Balla birlikte ciltte meydana gelen beyazlıklara sürüldüğünde iyi gelir.

Zararları: Baş ağrısına sebep olur. Beyin ve gözlere zararlıdır, görmeyi ve şehveti zayıflatır. Susatır, safrayı harekete geçirir, ağız kokusunu bozar ve kötü kokar. Üzerine sedef otu yaprağı çiğnemek kokusunu giderir.