Sağ Elle Temizliğin Yasak Olması

By | 23 Ekim 2014

sag-elle-temizligin-yasak-olmasi Ebû Katâde’nin oğlu Abdullah babasının şöyle söylediğini rivayet etmiştir Resûlullah -sallallâhu aleyhi vesellem- şöyle buyurdu:

“… Tuvaletini yaptığında cinsel organını sağ eli ile tutmasın, (ön ve arkasın: sağ eli ile silmesin (istinca yapmasın)”. (367)
Mü’minlerin annesi Hz. Hafsa -radıyallâhu anh-’nın nakline göre Resûlullah -sallallâhu aleyhi vesellem- sağ elini yemek, içmek, abdest almak ve giyinmekte, bi şey alıp vermede sol elini ise bunların dışındaki işlerde kullanırdı.(368)

Hz. Aişe -radıyallâhu anhâ- şöyle demiştir: Resûlullah -sallallâhu aleyhi vesellem ’in sağ eli, temizliği ve yemek yemesi içindi. Sol eli ise, taharetlenme ve benzer diğer rahatsızlık verici şeyler içindi. (369)

 

(367) Buhârî. 153

(368)Hadis sahihtir. Ahmed b. Hanbel, VI, 287; Ebû Dâvûd, “Taharet”, 18; Nesâî, ; İbn Hibbâr Sahih, XII, 3; Hâkim en-Nîsâbûrî, el-Müstedrek, IV, 109. İbn Hibbân hadisi hasen bir isnac la rivayet etmiştir. Hâkim en-Nîsâbûrî, “Buhârî ve Müslim rivayet etmemiştir. Ancak isnac sahihtir” demiştir.

(369)  Ahmed b. Hanbel, VI, 156; Ebû Dâvûd, “Taharet”, 18. Hadis sahihtir.