Şafiî Mezhebine Göre Gusül Abdesti – 5

By | 15 Ekim 2014

safii-mezhebine-gore-gusul-abdesti1. Nifas nedir ve müddeti ne kadardır?

Nifas; az da olsa doğumdan sonra gelen kandır. Ancak, doğum sancısı sırasında gelen kan ile, doğum sırasında çocukla birlekte gelen kan nifas değildir. Nifas kanı olması için doğumdan sonra gelmesi gerekir.

Nifas kanı gelmeyen kadın namazını kılar, kılamazsa o esnada geçirdiği namazların kazası kendisine vacip olur.
Nifas müddeti; en az müddeti bir lahzadır (bir andır). Birkaç gün de olabilir. En çok müddeti 60 gündür. 60 günden fazla olursa, bu istihaze kanıdır. Genelde görülen müddet ise 40 gündür.

2. Nifasta haram olan şeyler nelerdir?

Nifas hali, bütün hükümlerde hayız hali gibidir. Bu itibarla hayızlı iken haram olan her şey nifas halinde de haramdır. Kadının hayız veya nifas kanı kesildiği zaman, gusül yapmadan kendisine yasak olan şeylerin haramlılığı devam eder. Ancak, gusülden önce oruca başlayabilir.

3. Gebelik esnasında görülen kan nedir?

Gebelik esnasında görülen kan hayız kanıdır. Hamile bir kadın kan görürse; bunun müddeti bir gün bir geceden az ve on beş günden fazla olmazsa, muteber görüşe göre, bu kan hayız kanı sayılır. Bu durumda olan kadının namaz kılması, oruç tutması ve kocasıyla cinsi ilişkide bulunması ve tavaf gibi diğer durumları haramdır.

Şayet görülen kan, bir gün bir geceden az veya on beş günden fazla olursa azı da çoğu da müsavidir, bu kan istihaze kanı sayılır. Namaz ve diğer hususlarda istihaze hükmü icra edilir. Yani namazını kılar, orucunu tutar.

4. Gebelik müddeti ne kadardır?

Gebeliğin en az müddeti 6 aydır. Ekseriya olan müddeti ise 9 aydır. Nadirattan da olsa, gebeliğin en çok müddeti 4 seneye kadar da çıkabilir.

5. Farz olan guslü gerektiren halin dürdüncüsü ÖLÜM?

Bir Müslüman öldüğü zaman, diğer Müslümanların onu yıkaması farz-ı kifayedir. Ölünün mutlaka yıkanması gerekir. Bu görevi bir kısım Müslümanlar yaparsa, diğerlerinin üzerinden sakıt olur, yapılmazsa, yani ölü yıkanmazsa hepsi günahkar olur.