Sadaka-i Fıtır ile İlgili Sorular

By | 30 Eylül 2014

sadaka-i-fitir-hakkinda-sorular1. Sadaka-ı fıtır (fitre, fıtır sadakası) nedir?

Fıtır sadakası, Ramazan Bayramı sabahında nisap miktarı mala malik olan hür bir müslümanın, zekât alabilecek durumda olan ihtiyaç sahiplerine, Allah rızası için verilen bir sadakadır. Buna fitre de denir.

2.Fıtır sadakasını vermenin hükmü nedir?

Hanefi Mezhebine göre bir kimsenin kendisinin ve küçük çocuklarının fıtır sadakasını vermesi vacip bir ibadettir. Diğer üç mezhebe göre farzdır.

3. Fıtır sadakası ne zaman vacip kılınmıştır?

Fıtır sadakasının vacip olması, zekâtın farz kılınmasından önce, orucun farz kılındığı, hicretin ikinci yılında Müslümanla- ra vacip kılınmıştır.

4. Fıtır sadakasını verme zamanı ne zamandır?

Fıtır sadakası her yıl, ramazan bayramının birinci günü, şafağın doğuşu ile vacip olur, daha önce de verilebilir. Bu vakitten önce ölmüş olanın üzerine vacip olmaz. Bu vakitten sonra ölmüş olan kimse için vaciptir. Ayrıca; bu vakitten önce doğ- muş olan çocuk için fıtır sadakası vacip olur. Bu vakitten sonra doğmuş olan için vacip olmaz.

5. Zamanında verilemeyen fıtır sadakası daha sonra verilebilir mi?

Zamanında verilemeyen fıtır sadakası sorumluluktan düşmez, ömür boyu kaza edilebilir. Bütün alimlere göre, fıtır sadakasının eda vakti, bütün ömür boyudur.

6. İhtiyarlığı veya hastalığı sebebiyle veya başka sebeplerle oruç tutamayanlardan fıtır sadakası sakıt olur mu?

Herhangi bir sebeple oruç tutamayanlardan fıtır sadakası düşmez. Vermesi vaciptir. Zira fıtır sadakası, orucun değil, belli bir zamanda hayatta olmaktan dolayı gerekli olan sadakadır.

7. Fıtır sadakasını vermek kimlere vaciptir?

Fıtır sadakası, hür ve asli ihtiyacından başka nisap miktarı mala sahip olan her Müslüman üzerine vacip bir ibadettir. Hasta, yaşlı, çocuk, ihtiyar, misafir, oruç tutup, tutmamak fark etmez. Bu durumda olanların üzerine de vaciptir.