Sadaka-i Fıtır ile İlgili Sorular – 2

By | 30 Eylül 2014

sadaka-i-fitir-hakkinda-sorular1. Fıtır sadakası hangi gıda maddelerinden verilir?

Fıtır sadakası şu dört gıda maddesinden bilinen ölçülerine göre verilir. Bunlar: Buğday, arpa, üzüm ve hurmadır.

Şafiî Mezhebine göre; fitre, halkın gıda maddesi sayılan şeylerden verilir. Mesela fitre, buğday, arpa, üzüm ve hurmadan verilebileceği gibi pirinç, nohut, mısır, peynir gibi gıda maddelerinden de verilebilir.

2. Bu maddelerin değeri üzerinden para olarak da verilebilir mi?

Fıtır sadakası, bu maddelerin aynı ile verildiği gibi değeri karşılığında para olarak da verilebilir. Para olarak vermek daha isabetli olur. Ancak, bu maddelerin dışında, mesela, giyecek vs. verilmez.

3. Fıtır sadakasında niyet gerekir mi?

Zekâtta ve her ibadette olduğu gibi, fıtır sadakasını verirken de niyet gerekir. Niyeti kalben yapmak ye terlidir.

4. Bir kimse, karısının ve büyümüş çocukların fitiresini vermesi mi gerekir?

Bir kimsenin, kendisinin ve fakir olan çocuklarının sadakalarını vermesi vaciptir.Ancak aynı evde oturuyor olsalar bile, karısının veya büyümüş (akil baliğ) olan çocuklarının, anasının, babasının,dedelerinin, ninelerinin fıtır sadakalarını ödemek vacip değildir.Dede ve nineler de torunlarının sadakalarını vermekle yükümlü değildirler. Aynı şekilde evlatlar da anne ve babalarınkini vermekle mükellef değildirler. Bu kimseler, kendi fitrelerin kendileri verir veya vekaleten verdirirler.

5. Bir fitre, bir fakire mi verilir?

Bir fitre ancak bir fakire verilir. Şayet, bir fitre iki veya daha fazla kişiye taksim edilirse bu caiz olmaz.

6. Fıtır sadakası kimlere verilir?

Fıtır sadakası, kendilerine zekât verilebilecek herkese verilir. Yani, fıtır sadakasının sarf mahalli, zekâtın sarf edileceği yerlerdir.

7. Fitre borcu ile ölen kimsenin durumu nedir?

Fitresini zamanında vermeyip, fitre borcu ile ölen kimse, şayet fitresinin verilmesini vasiyet etmiş ise, terekesinin üçte birinden öncelikle fitre borcu ödenmelidir. Vasiyeti olmaması halinde, mirasçıları dilerlerse kendi mallarından onun fitresini ödeyebilirler.