Şaban Ayına Hürmetin Önemi

By | 3 Haziran 2014

namaz-kildiran-seccade

şaban ayına hürmetin önemi

Şaban ayına hürmetin önemi ile ilgili Resulullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) buyurdu ki: “Bir kimse, Şaban ayına tazim eder, Allahü Teala’dan korkup emrine baş eğer, nefsini kötü isteklere karşı alıkoyarsa, Allahü Teala onun günahlarını bağışlar, o yıl içinde mey­dana gelecek belalardan, hastalıklardan emin kılar1

Şaban ayına hürmetin önemiyle ilgili Muhammed bin Abdullah Zahid’in şöyle dediği rivayet edildi: “Yakın dostum Ebu Hafs el’Kebir ölmüştü. Cenaze namazını kıldım, gömüldü. Sekiz ay, onun kabrini ziyarete hiç gitmedim; sonradan onun kabrini ziyarete niyet ettim. O gece uyumuşum, rüyamda kendisini gördüm, rengi sarar­mıştı. Kendisine selam verdim, dedim ki:

–                     “Senin rengini değişmiş görüyorum, halbuki senin yüzün dünyada iken güzeldi.”

Şöyle anlattı:

–                     Kabrime konduktan sonra, bana bir melek geldi, baş ucumda durdu, şöyle dedi:

–                     Ey kötü ihtiyar!

Daha sonra da, bir bir günahlarımı saymaya başladı, kötü işlerimi söyledi. Beni sopa ile dövdü, cesedimi ateşte yaktı. Ondan sonra da kabrim benimle konuşmaya başladı, dedi ki:

–                     Sen, Rabbimden hiç utanmadın mı?

[1] Dürretül-Vâizin, s.235

Beni öyle bir sıktı ki, kaburga kemiklerim birbirine geçti, mafsallarım koptu. Bundan sonra ben, Şaban ayının hilali görülünceye kadar azap içinde kaldım. Birden, baş tarafım­dan, birinin şöyle seslendiğini duydum:

–                     Ey melek! Ondan azabı kaldır; o ömründe bir kere Şaban ayında gecelerden bir geceyi ibadetle geçirdi. Şaban ayı günlerinden bir gün oruç tuttu.

Böylece Allahü Teala, Şaban ayında bir gece ibadet ettiğim, Şaban ayında bir gün oruç tuttuğum için, benden azabı kal­dırdı; onun hürmetine beni, cennetle ve rahmetle müjdeledi.

Şaban ayına hürmetin önemi bu denli büyüktür.