Rüyada Allah(c.c) Görmek Ne Demek ?

By | 9 Ekim 2014

Rüyada Allah(c.c) Görmek Ne Demek ?Rüyada Allah(c.c) Görmek Ne Demek ?
Rüyada Allah(c.c) görmek ne demektir? İnsanlar rüyalarında çok ilginç şeyler görebilir. Gün içerisinde yaşadıkları şeyler bilinç altımıza attığımız olaylar, kişiler, şekiller rüyamıza girebilir. Rüyanızda Allah(c.c) gördüyseniz ve anlamını merak ediyorsanız aşağıda ki açıklamaları okuyabilirsiniz.
Allâhü Teâlâ, öylesine ulu, öylesine azametlidir ki, “O’nun (benzeri olmak şöyle dursun), benzeri gibi (dahi) yoktur. O hakkıyla işiten, kemâliyle görendir.” (Eşşuarâ âyeti 11) Allâhü Teâlâ’yı dünya gözüyle görmek biz insanlar için muhaldir, hiç mümkün değildir. Rüyâda da olsa, Yüce Allâh’ı görmek, pek mümkün değildir. Bu nedenle görülen böyle bir rüyâ pek geçerli değildir.
Bununla beraber bazı yorumcular rüyada Cenab-ı Hakk’ı görme hususunu aşağıdaki cihetlere işaretle yorumlamışlardır:
Rüyasında Allâhü Teâlâ’yı azamet ve Celâliyle keyfiyetsiz, benzersiz ve misilsiz olarak gören kimsenin rüyâsı, her cihette hayra işâretle yorumlanır. Bu rüyâyı gören kimsenin dünyâ hayatında bazı müjdelere ermesi, âhiret hayatı için de dîninin selâmetine işâret olarak yorumlanır. Bunun hilâfına görülen rüyâ, rüyâyı gören kişinin kötü geleceğine işâretle yorumlanır. Sapıklıkta (dalâlette) olan bir kişinin bu rüyâyı görmesi, hidâyete ereceğine işâretle yorumlanır. Haksızlığa uğrayan (mazlum) bir kişinin bu rüyâyı görmesi, düşmanlarına galip (üstün) geleceğine işârettir.
Cenâb-ı Allâh’ı mahlukatından (yarattıklarından) herhangi birine benzer (haşa) bir şekilde gören kimsenin rüyâsı yalancı bir rüyâdır. Bunlar şeytandan gelen hayallerdir. Yalanın yorumu olmaz.
Rüyâsında Cenâb-ı Allâh’ın kendisiyle konuştuğunu gören kimsenin bu rüyâsı, çok Kur’ân-ı Kerim okuyacağına ve günahlardan sakınacağına işâret olarak yorumlanır. Rüyâsında Cenâb-ı Allâh’tan korktuğunu gören kimse, fakirlikten kurtulacağına ve refah, zenginliğe ereceğine işâret olarak yorumlanır.
Rüyâsında Cenâb-ı Allâh’ın kendisine gazap ettiğini görmek, anne ve babasına âsi olacağına işâretle yorumlanır. Rüyâsında Cenâb-ı Allâh’a gitmek için göğe çıktığını görmek, doğru bir yolda olduğuna ve hidâyete ereceğine işâret olarak yorumlanır.
Bir kimse, rüyâsında, Allâhü Teâlâ’yı azamet ve celâliyle, keyfiyetsiz, benzersiz, misilsiz, (mekandan münezzeh) olarak görse, rüyâyı gören kimsenin gördüğü bu rüyâsı kendisi için hayra işârettir. Bu rüyâyı gören kimse, hayra erer, Cenâb-ı Hakkın, rahmet ve mağfiretine erer. Bu kimse için şefkat, merhamet, selâmet, kerâmet ve tevbeye mazhariyet gibi yüksek ve ulvî şeylere (nimetlere) işârettir.
Bu rüyâyı, büyük kimseler görürse, onlar için izzete ereceklerine işârettir. Gaziler görürse, şehâdet mertebesine
ereceklerine işârettir. Hapiste olan bir tutuklu görse, hapishaneden kurtulacağına işârettir. Fakir bir kimse görse, fakirlikten kurtulacağına ve zengin olacağına işârettir. Gayri müslim görse, müslüman olacağına işâretle yorumlanır.
• Yukarıdaki belirtilen şekilde rüyâ görmek, dünya hayatında mutlu, müjdeli haberler içinde bir yaşam sürmeye ve âhiret hayatı için de din kuvvetiyle selâmete ereceğine işârettir.
• Bu anlattığımız güzel görünüşün hilafına (tersine) Allâh’ı rüyâda gören kimsenin rüyâsı hayra yorulmaz. Bu rüyâ sahibi için iyiye işâret değildir. Bu görülen rüyâ, rüyâyı gören kimsenin, âkibetinin kötü olacağına, geleceğinin felâketlerle yüklü olduğuna işârettir.
• Rüyâsında Allâhü Teâlâyı herhangi birine (birşeye) benzer şekilde (hâşâ) gören kimsenin bu gördüğü rüyâsı hayırlı bir rüyâ değildir. Bu rüyâ yalandır, yalan bir rüyâyâ işâret olarak tabir edilir. Çünkü yüce Allâh her şeyden münezzehtir. O’nun (C.C.) dengi, benzeri yoktur ve olamaz da. Şu halde gerçeğe uymayan rüyâ da olsa yalandır. Bunlar hayra işâret olarak yorumlanamaz; bunlar batıl ve kötü rüyâlardır.
• Cennette, cennet ehli, cennette bulunan ehli iman Cenâb- 1 Allâh’ı mekandan münezzeh olarak göreceklerdir. Dîni ölçülerimiz budur.
• Rüyâsında mekandan münezzeh olarak Allâh’ın kendisiyle konuştuğunu gören kimsenin bu rüyâsı, onun çok çok Kur’ân-ı Kerim okuyacağına ve günahlardan uzak duran tevbe ehli bir kimse olacağına işâretle tabir olunur.
• Rüyâsında Allâhü Teâlânın kendisine gazablı ve azab ettiğini görmek, anne ve babasına âsî olacağına işârettir. Çünkü anne ve babaya âsî gelen kimseler Allâh’ın azab ve gazabına uğrayacaklardır.
• Rüyâsında Cenâb-ı Allâh’ı mekandan münezzeh olarak görmek, tüm sevimsizlik (Allâh’ın sevmediği) şeylerden korunmaya (emin olmaya), korkulardan düşmanlıklardan, belâ ve kederlerden selâmette olmaya, dünya belâlarından ve âhiret azablarından emniyet ve selâmette olmaya ve bu rüyâyı gören kimsenin selâmette olacağına işârettir.
• İbn-i Sîrîn’e göre, bu rüyâyı gören kimse, cennete girer. Rüyâsı, cennete gireceğine, cennetlik olduğuna işâretle tabir olunur, demiştir. Rüyâsında Allah’ı (mekandan münezzeh olarak) görmek, rüyayı gören kimse, diğer insanları Allâh yoluna dâvet edici (insanları Allâh yoluna çağırici) olarak yaratıldığını bildiren bir işâret olarak yorumlanır.
• Danyal (A.S.)’m yorumuna göre ise, rüyâda Allâh’ı görmek, ehl-i iman için kuvvete işârettir, demiştir. Allâh’ı gören kimsenin dünyadaki makam ve mevkii gıpta edilecek bir durumda olur. Allâh katında iyi bir isim yapmak çok büyük bir kazançtır, denilmiştir.