Resûlullah Ölen Çocukları Cennetle Müjdelerdi

By | 10 Temmuz 2014

namaz-kildiran-seccade

 

uyumak için duaMüminlerin annesi Aişe radıyallâhu anhâ anlatıyor: “Peygamber sallallâhu aleyhi vesellem Ensar’dan ölen bir çocuğun cenazesine çağrılmıştı. Ben, “Ya Resûlullah! Ona müjdeler olsun. Cennet kuşlarından bir kuş oldu, hiçbir günah işlemedi.” dedim. Resûlullah sallallâhu aleyhi vesellem şöyle buyurdu “Ya Aişe! Bunun dışında bir şey yok mu? Şüphesiz ki Allah cennete girmeleri için bir topluluk yaratmış ve onlar daha doğmadan bunu belirlemiştir. Aynı şekilde cehenneme girmeleri için bir topluluk yaratmış ve onlar daha doğmadan bunu belirtmiştir.”

Açıklama:

Bu rivayette Hz. Aişe’nin radıyallâhu anhâ şu sözü çok dikkat çekicidir: “… hiçbir günah işlemedi.”

Acaba bugün, insanlar çocuklarını nasıl bir eğitim anlayışı ile terbiye etmek­tedirler? Çocuk bakım ve eğitiminde temel ölçüleri nedir?

Günümüz çocuklarına baktığımız zaman daha küçücük yaşlarına rağmen ağızları kötü sözlerle amelleri de kötü fiillerle doludur. Anne babalarının çocukla­rının eğitimlerine gerekli özeni vermemeleri ve onların her kötülüğüne müsaade etmeleri sonucu küçücük yaşlarına rağmen salih amelden anlamayan, her türlü kötülüğe bulaşmış, en iğrenç küfürlerin dillerinde cirit attığı, büyüklerine karşı hiçbir saygı ve sevgisi olmayan bir nesil türemiştir.

Şayet bu çocuklardan birisi ölürse cennet kuşlarından bir kuş olabilir mi? Ya da hayatta kalıp büyüdüğü zaman nasıl bir kişiliğe sahip olur?

Allah’ım! Toplumumuza hidayet et. Onlar bilmiyorlar.

[1] Hadisimizi dikkatli bir şekilde okuduğumuzda ölen çocuğu cennetle müjdeleyenin Aişe -radıyallâhu anh-a anamız olduğu görülür… Efendimiz aleyhisselam cennetle müjdelen- mesi sözüne ses çıkarmaması o düşünceyi onaylamış demektir. Buradan hareketle öyle bir başlık atmış oldum.