Regaib Gecesi ve Namazı

By | 9 Ekim 2014

regaib-gecesive-namaziHicri aylardan Receb’in ilk Cuma gecesine Regâib Gecesi (Leyle-i Regâib, Regâib Kandili) denir. Asr-ı Saadet’ten beri, diğer geceler gibi hürmet edilmiş bir gecedir.
Bu gece pek mübarek bir gecedir. Zaten Regâib, istenilen, değeri çok olan, bağış, ihsan, ikram, nefis şeyler demektir ve “Rağibe” kelimesinin çoğuludur.Bazı alimlerin açıklamasına göre, Hazreti Peygamber Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem), bu gece pek çok ruhani (manevi) ahval ve ikrama kavuşmuş olduğundan, Yüce Allah’a şükür için, her iki rekâtta bir selam vererek, on iki rekât namaz kılmıştır.
Bu geceyi ibadetle geçirmenin sevabı çok büyüktür. Fakat bu gecede kılınacak namazın sünnet veya mendub olması hakkında kuvvetli bir delil bulunmamaktadır. Bu gecede toplanıp cemaatle namaz kılınması bid’at sayılmaktadır. Zaten Teravih’den başka hiçbir nafile namazın cemaatla kılınması sünnet değildir ve mekruh sayılır. Ancak bir yerde bulunan iki üç kimsenin bu gibi namazları cemaat olarak kılmaları caiz görülmüştür.