Örgü Seccade

By | 17 Ekim 2014

örgüseccade   İslamın şartları arasında yer alan namaz kılmak; Her müminin Allaha karşı görevidir. Namaz kılınan yerin temiz olması gerektiğinden namaz kılma esnasında; Seccadeler kullanılmaktadır. Seccadelerin birçok farklı model ve çeşidi bulunmaktadır. Gü kokulu seccadeler, kadife seccadeler, işlemeli seccadeler, örgü seccade bunlardan sadece birkaçıdır. örgü seccade ; Genellikle el işi olarak örü örülmesi şeklinde bazen de parça parça örgü kısımlarının birleştirilmesiyle elde edilmektedir. örgü seccade nadir de olsa hazır olarak da satılmaktadır.

 

Seccade, İslâm dünyasının her tarafında namaz kılmak için kullanılan yer anlamına gelmektedir.
Mescid-i Haram’a namaz kılmaya gidenler genellikle seccadelerini yanlarında getirir ve namazın bitiminde tekrar katlayarak evlerine götürürlerdi. Namazdan sonra seccadelerin hemen kaldırılmasının sebebi, üzerine basılıp kirlenmemesi içindir.

Bunun yanında üst tabakadan kimselerin seccadeleri mescidlerdeki kayyumlar tarafından muhafaza edilirdi. Fas’ta halk genellikle seccade kullanmaz. Ancak orta tabakaya mensup kişiler keçeden bir seccade üzerinde namaz kılar. Günümüzde hacıların hediye olarak getirdikleri eşyalar arasında seccade de yer almaktadır. Halıcılık da seccade türü dokumaların önemli bir yeri olmuştur. Bu halı seccadeler üzerine motif olarak genellikle bir mihrap şekli çizilir ve bu, başka motiflerle zenginleştirilirdi. Değişik bölgelerde imal edilen seccadeler birbirinden farklı sanat üsluplarına sahiptirler. Birbirinden şık ve farklı model seccadelere https://www.ihvan.com.tr/seccade adresinden ulaşarak, sipariş verebilirsiniz.