Ölümü İstemenin ve Ölüm İçin Dua Etmenin Yerilmesi

By | 2 Eylül 2014

kuran

 

olum2Ebu Hureyre’den radıyallâhu anh şöyle rivayet edilmiştir: Resûlullah’ı -sallallâhu aleyhi vesellem- şöyle buyururken işittim: “Sizden hiç kimse ölümü temenni etmesin. İyilerden ise belki hayır ve iyiliklerini artırır, günahkârlardan ise belki günahları bırakmak ve Allah’dan (c.c.) bağışlanma dilemek suretiyle Allah’ı (c.c.) razı eder.” Bir rivayette de: “Sizden hiç kimse kesinlikle ölümü temenni etmesin ve ölüm ona gelmeden ölmek için dua etmesin. Çünkü öldüğünüzde ameliniz kesilir. Mü’minin yaşaması ona hayır ve iyilikten başka bir şey getirmez.” buyurmuştur.

 

Açıklama:
Hastalığın ilerlediğinde, acıların şiddetlendiğinde ölümü arzulama, ölmek için dua etme. Çünkü bu nehyedilmiş bir şeydir. Mü’minin uzun ömrü ona iyilikten başka bir şey getirmez; çünkü o eğer itaatkâr ise iyiliklerini ve sevaplarını artırır, günahkâr ise tevbe eder günahlarını bırakır.

Enes’ten radıyallâhu anh: Resûlullah sallallâhu aleyhi vesellem şöyle buyurdu: “Sizden hiç kimse kendisine isabet eden bir zarardan dolayı ölümü temenni etmesin. Ölümü temenni etmeye mecbur kalırsa da:”Allah’ım, hayat benim için hayırlı olduğu sürece beni yaşat, ama ölmek daha hayırlı ise beni öldür” desin.

Abdullah b. Ömer radıyallâhu anh ölümü isteyen birinin işitince ona “Ölümü isteme; çünkü sen zaten öleceksin. Bilakis Allah’dan (c.c.) afiyet dile”dedi .
Sa’di biraz önce geçen ve Enes’in radıyallâhu anh rivayet ettiği hadisin şerhinde şöyle demiştir: Bu hadis kişiyi, başına gelen hastalık, fakirlik, korku, sıkıntı gibi zararlarda ve felaketlerde ölümü arzulamaktan men etmektedir. Çünkü bu durumlarda ölümü arzulamanın birçok zararı vardır, bazıları şunlardır: