Ölen İçin Kurban Kesme ve Kurbanda Çok Yönlülük

By | 16 Ekim 2014

Kurban Keserken Okunacak DualarBüyükbaş kurbanımıza ortak olan birisi ölürse biz onun yerine kesebilir miyiz? Ayrıca kurban için alman büyükbaş hayvana, birisi akika kurbanı için ortak olabilir mi?
Büyükbaş hayvana ortak olan yedi kişiden biri ölse, ölenin risleri onun adına kesilmesini kabul ederlerse bu onun için de di ortaklar için de caizdir. Çünkü hepsinde kurbet (Allah’a yaklaşn niyeti, ibadet duygusu) kastı vardır. Varislerinin izin vermemesi halinde bi kasıt bulunmayacağı için, hiç birisininki caiz olmaz. (Çünkü kan akıtma bir bütündür, bölünme kabul etmez. Kurban da aslolan da kan akıtmalıdır)

Ölü İçin kurban kesen, onun kurbanı için de kendisininki gibi davranır.Benimsenen görüş, ölünün emriyle kesmişse etinden yiyemez değilse yer…
Kasıt kurbet (ibadet düşüncesi) olduktan sonra, cihetler farklı da Hepsi bir büyükbaş hayvana ortak olabilirler. Ebu Hanîfe, cihetli  olursa ortaklığı kerih görmüş ve: “Herkesin kurbanı tek neviden olursa bana göre daha güzel olur”, demiştir. Fethul-Kadîr’in ifadeleri de buna yakındır.