O,Arayı Bulan Bir Babaydı

By | 31 Temmuz 2015

oarayi-bulan-bir-babaydiİKİ AYRI İNSANDI. İki farklı dünyaydı. İkiyi bir eden evlilikte birliği ve dirliği sağlamaya çalışmaktaydılar.
Zaman zaman Hz. Ali tarafından esen sert rüzgârlar Hz. Fatıma’nm evlilikteki muhabbet güllerini savurmaktaydı.
Hz. Fatıma latif bir babanın yumuşak davranışına alışmıştı. Hiç gönül tomurcukları incitilmemiş, sevgi çiçekleri hiç hırpalanmamıştı. Hz. Ali’den esen haşin davranışlar, Fatı- ma’nın yürek güllerini soldurmuş, gönül bahçesinde fırtınalar estirmişti.
Bir gün esen bu sert esinti Fatıma’yı babasının gönül kıyılarına savurdu. Koştu onun yumuşak yürek sahillerine. Oturdu dizinin dibine. Anlattı, anlattı. Sessiz sessiz anlattı. Sevgili babası gibi, yumuşak yumuşak anlattı. Kırılan kalbinin, solan hayal güllerini anlattı. Sert davranışlı eşinin mutluluk dünyasında estirdiği soğuk ürpertileri anlattı.
Baba, kızını sevgiyle, şefkat ile dinledi. Muhabbetle dinledi. Kızının kırk gönül filizlerini, savrulmuş hüzünlü sevgi çiçeklerini derledi topladı. Evlilik bahçesine sevgi buketi yapar gibi topladı ve nasihati yavrusuna yaptı:
“Kızım, eşine itaatli ol…”
Yapacak bir şey yoktu. Gel kızım demedi. Karşı çık demedi. Sen de ona sert davran demedi. O sert davranıyorsa, sen yumuşak davran, itaat et. Çözüm tek kelime ile idi. Baba mutluluğun ta kendisiydi. Çözümü şifreydi. Ne kadar sert olursa olsun eş, karşıda itaat eden bir eş olunca ne kadar sertliği devam edebilirdi ki?
Nitekim öyle de oldu. Baba ile kızın itaate niyeti hemen karşılığını bulmuştu.
Hz. Ali kendisini sevgi Peygamberine şikayete giden eşine yaptığı sert davranışlarla onu kırdığını, üzdüğünü anlamıştı. Onların sessizce kendi aralarındaki konuşmalarını duymuyordu ama, anlamıştı eşinin kırık gönül tellerini babasına duyurduğunu.
Hz. Ali yemin etti bir daha eşini üzmeyeceğine, ona sert davranmayacağına.
Biri itaate, biri de üzmemeye söz vermişti.
Babanın kızma nasihati, evlilikteki soğuk esen rüzgarları kesmişti.
O Hakem ismiyle hüküm veren, arayı bulan bir Babaydı (a.s.m.)…