Nişanlı İken Dini Nikah Yapılabilir Mi ?
İslam dini evlilik, boşanma gibi konulan ayetler ve hadisler aracılığıyla ayrıntılı bir şekilde açıklamıştır. Bu usul ve kaidelere uygun olarak yapılan evlilik akdi geçerlidir. Evlilik öncesi yapılan nikah akdide caizdir. Ancak bu tür akidlerde pek çok mahzurlar vardır.
Düğün öncesinde yapılan nikahın amacı, nişanlıların daha rahat görüşmesi, baş başa kalması, dışanya çıkabilmesi, erkeğin eve gelip gidebilmesidir. Böylesi bir sebeple kıyılan nikah, dini, ahlaki ve içtimai sonuçlar doğurur. Kadına ve erkeğe bazı sorumluluklar yükler. Fakat nişanlılık devresinde yapılan nikahta bu haklar ihmal edilir, hiç dikkate bile alınmaz.
Mesela, erkeğin, dinin izin verdiği ölçüler içerisin de ondan istifade etmesi helaldir. Eşinden faydalanması için düğünü beklemesi gibi bir şart yoktur. Kadının bu teklifi, düğünün yapılmasına kadar tehir etmesi helal değildir. Nişanlılar yarı evli yarı bekar bir konumda kalırlar. Bunun faydasından çok zararı olur. Erkek, nikah akdini öne sürerek kadından sürekli istifade etmeyi ister. Kadın da sürekli bu isteği geri çevirmeye çalışır. Nişanlılık döneminde yapılan nikahın mahzurları şunlardır:
- Nişanlıların bu şartlar altında ayrılması halinde özellikle kadın daha fazla zarara uğrar. Aralarında nikah kıyılmış olarak baş başa kalan nişanlılar, zifaf olmasa da kadm rnehrin tamamını hak eder. Erkek mehri vermediği takdirde sorumluluk altına girer.
- Düğünden önce taraflardan biri ölse, sağ kalan diğerine varis olur. Ancak bu durum ölen tarafın diğer varisleri tarafından çoğunlukla kabul edilmemektedir.
- Mahzurların en tehlikelisi ise, nişanlıların ayrılmaları halinde gerçekleşmektedir. Özellikle kız tarafının tek yanlı olarak evlilikten vazgeçmesi halinde, erkek bu duruma razı olmuyor yani karısını boşamıyor. Bundan dolayı da aralarındaki evlilik akdi devam ediyor. Kadını bu şartlar altında başka birisiyle evlenmesi de mümkün olmuyor.
Evlenmesi durumunda zina hayatı ortaya çıkmış oluyor.
Bu tür sakıncalardan kurtulmanın yolu, nişan dönemini kısa tutmak, görüşmeleri îslami usul içinde yapmak ve dini nikahı, resmi nikahın gününe yakınken yapmaktır.