Nikâh Akdi, Edebleri Ve Gözetilmesi İcabeden Hususlar

By | 1 Ağustos 2014

pardesu

Nikah Akdi, Edebleri Ve Gözetilmesi İcabeden HususlarNikâh Akdi, Edebleri Ve Gözetilmesi İcabeden Hususlar
Nikâhın beş şartı vardır:
1 — Velidir. Velisiz nikâh olmaz. Velisi olmayanın velisi sultan olur.
2 — Kadının razı olmasıdır. Bâkire olursa, babası verirse, yahut babası kızının rızasına lüzum görmezse, olur (2). Fakat kıza da söylemek daha iyidir. Susması bile kâfidir.
3 — İki âdil şâhidin bulunması lâzımdır. Fakat sâlih Müslü manlmdan bir grubun bulunması daha iyidir. İki kişiyle iktifa etmemelidir. İki erkeğin hâli meçhul olursa, yâni fışkını erkek ve kadın bilmezse, nikâh doğru olur.
4 — İcâb ve kabûl sözlerini veli ve kocanın yahut vekillerinin sarih olarak söylemesi lâzımdır. Nikâh ve tezvic lâfızları Farsça (veya Türkçe) söylenebilir. Sünnet olan, Bismillâhi ve billahi vel hamdülillâhi’yi okuyup velinin «Filânı şu kadar mehirle nikâhla sana verdim», demesidir. Damat da, Bismillâhivelhamdülillâhi’den sonra, «Bu nikâhı bu kadar mehirle kabûl ettim», demelidir. Akidden önce alacağı kızı görmesi, beğenince akid eylemesi, aralarındaki ülfetin çok olacağı ihtimalini artırır. Evlenmeden niyeti çocuk yapmak, gözünü ve kalbini haramlardan korumak olmalıdır. Nikâh Akdi, Edebleri Ve Gözetilmesi İcabeden Hususlar Kuru bir istifade ve şehvet olmamalıdır.
5 Kadın, evlenmesi mahzurlu olmayan şekilde olmalıdır.
Evlenmesi haram olan yirmiye yakın hâl vardır.
Başkası ile evli, iddet bekleyen, mürted, putperest, Allahü Teâ lâ’ya, kıyamete ve peygambere inanmayan zındık, kadınların erkeklerle bir arada oturmalarını caiz gören, namaz kılmayan ve ben biliycrum ki, bana bundan ceza yoktur, diyen, Peygamber Efendimiz (sallâllahü aleyhi ve sellemlin dünyaya teşrifinden sonra, neslen İsrailoğullarmdan olmadığı hâlde Hıristiyan yahut Yahudi olan, thür kadın alabilecek durumda olanlar içini cariye olan, kendi cariyesi olan, aralarında lânetleşme vaki olan, akraba ve mahrem olan, süt dolayısiyle mahrem olan, aralarında hürmeti müsa hara bulunan, yâni daha önce alacağı kadınm kızını veya büyük annesini nikâh etmiş ve bunlarla zina etmiş olmak. Nikâh Akdi, Edebleri Ve Gözetilmesi İcabeden Hususlar Alacağı kadını daha önce baba veya oğlunun nikâh etmiş olması da nikâha, mâni olan hâllerdendir.
Ayrıca nikâhlı dört hanımı bulunan beşinciyi alamaz. Nikâhı altında bulunan kadının kız kardeşini veya teyzesini veya halasım nikâhlayamaz. Burada kaide şudur: İki kadmm biri erkek farzedil se, bunların nikâhı birbirine düşmüyorsa her ikisini bir nikâh altında toplamak câiz olmaz. Üç talâkla boşadığı eski karısını, kadın sahih bir nikâhla başkasıyla evlenip boşanmadan nikâhlayamaz. Kadın veya erkek hac veya umre için ihram giymişse nikâh olmaz. Bülûğa ermeden bikri zâil olanın, bülüğa erinceye kadar nikâhı sahih olmaz. Yetim kızın bülûğa erinceye kadar nikâhı câiz olmaz. İşte nikâhın dürüst ve helâl olması şartlan bunlardır.