Nebevi Terbiye Metodu ve Şiddet

By | 12 Temmuz 2014

feraceler

 

öfkelenmekEbu Umame der ki: Resûlullah iki köle ile beraber yanımıza geldi ve bu kölelerden birisini Ali’ye verdi. Ona dedi ki: “Ey Ali! Ona vurma. Ben namaz kılan bir kimseye vurulmasını yasakladım ve ben bu köleyle karşılaştığım andan itibaren onun namaz kıldığına şahit oldum.”

Açıklama:

Resûlullah sallallâhu aleyhi vesellem hiçbir zaman her hangi bir çocuğa vurma­mıştır ve çocuk eğitiminde şiddetin kaidelerini tek tek beyan etmiştir.

Islami terbiye metodunun asıl hedefi düzeltmek ve ıslah etmektir. Çocuktan intikam almak ya da yaptığı hataya karşı meydana gelen sinirliliğin giderilmesi adına şiddet kullanmak kesinlikle bir terbiye metodu değildir.

Çocuk eğitiminde en önemli husus çocuğun mizacının ve tabiatının göze­tilmesidir. Çocuk üzerinde nasıl bir terbiye metodunun uygulanacağı en ince detaylarına kadar tespit edilmelidir. Ve gerektiği zaman cezalandırmadan önce hatalarının anlatılması, neyi niçin yapmaması gerektiği tek tek izah edilmelidir.

Çocuk eğitiminde dayak belki en son kullanılabilecek bir metottur ve bu da ancak yukarıda da belirttiğimiz gibi ıslah etme, çocuğun terbiyesini güzelleştirme adına olmalıdır. Bununla beraber dinimiz bize, bu hususta da genel geçer kaide­leri tek tek bildirmiştir.