Namazı Bozan Haller ile İlgili Sorular – 4

By | 23 Eylül 2014

namazi-bozan-seyler1. Namaz kılan kimseye sevinçli bir haber verilse, o da; “elhamdülillâh” dese durum nedir?

Namaz kılan kimseye iyi bir haber verilse o da , “elhamdülillah” dese veya; kötü bir haber verilse o da; “innâ lillâh ve innâ ileyhi râciûn” dese; bu kimse eğer bununla, haberi getirene cevap vermeyi kastederse, namazı bozulur; fakat cevap vermek kastı ile değil de, namazda olduğunu bildirmek kastı ile bunları söylemişse namazı bozulmaz.

2. Bir kimse namaz da birine cevap kastı ile Peygamberimiz (s.a.v)’e salavât getirse namazı bozulur mu?

Namaz kılan, bir kimse, birine cevap vermeyi kastetmeden Peygamber Efendimize salavât getirmiş olsa, namaz bozulmaz. Fakat Peygamber Efendimiz’in ismi işitilince cevap olarak salavât getirirse namazı bozulur.

Fakat namazda Peygamberimiz’in ismi geçen ayet okunduğunda, mesela; “mâ kâne Muhammedün abâ ahadin min ricâliküm…” ayeti okununca, namaz kılan kimse, Peygamber Efendimize salavât getirirse namazı bozulmaz.

3. Namaz kılan bir kimse unutmanın dışında Allahu Teâlâ’dan bir şey isterse durum nedir?

Namaz kılan bir kimse, eğer insanlardan istenmesi muhal, yani imkânsız olan bir şeyi talep ederek namaz içinde Cenab-ı Halde’a dua ederse, namazı bozulmaz.

Mesela; “Allah’ım, beni bağışla!”, “Allah’ım, beni rızıklandır!” demesi gibi. Ancak insanlardan istenmesi mümkün olan bir şeyle Allah’a dua ederse, o kimsenin namazı bozulur. Mesela; “Allah’ım, benim borcumu öde., beni doyur” demesi gibi.