Namazda Kıraat ile İlgili Sorular

By | 23 Eylül 2014

Rüyada namaz kılmak1.Namazlarda farz olan kıraatin (zamm-i surenin) en az miktarı ne kadardır?

Namazda Fatiha’dan sonra okunan zamm-i sûrenin uzunluk miktarı; bir sure veya üç kısa ayettir. Uzun bir ayet de sûre veya üç kısa ayetin yerini tutar. Ebu Hanefi’ye göre, kısa da olsa bir ayet okumaktır.

2. Namazda kıraatin gerçekleşmesi nasıl olur?

Namazda farz olan kıraatin yerine getirilmiş olması için namaz kılanın okuduğunu kendisi işitmesi gerekir. Okuduğunu kendisi işitmezse namaz caiz olmaz. Kendisinin işitmesi ise; dudaklarını yummadan hareket ettirmekle olur. Ancak başkası duyacak kadar sesli okumakla vacip ihlal edilmiş olur, bu tahrimen mekruhtur.

3. Namazda kıraatin yeri neresidir?

Farz namazlarda kıraatin yeri iki rekâtıdır. İlk iki rekâta tahsisi ise vaciptir. Bu iki rekâtın; ilk iki rekât, son iki rekât veya değişik rekâtlar olması müsavidir. Namazın iki rekâtlı, üç rekâtlı veya dört rekâtlı olması da müsavidir. Ancak, unutarak ilk iki rekâtta değil de son iki rekâtta veya ilk iki rekâtın biri ile son iki rekâtın birinde okumuş bulunsa o kimsenin sehiv secde yapması vacip olur. Ayrıca, vitir namazının ve nafile namazların bütün rekâtlarında da kıraat (Kur’an okumak) farzdır.

4. Bir kimse namazının hiç bir rekâtında kıraat etmese veya yalnız bir rekâtında kıraat etse namazı sahih olur mu?

Namazı sahih olmaz ve namazı bozulur.

5. Namazda kıraatin sünnet olan miktarı nedir?

Seferde, ıztırar halinde, kıraatin sünnet olan miktarı, namaz kılan kimsenin Fatiha’yı ve dilediği bir sureyi okumasıdır.

(Iztırar: Yolculukta acele etmek; hazerde ise, vaktin dar olması ve nefsi veya malı hakkında bir korku taşıma halidir.) Sefer ve ihtiyar halinde kıraatin sünnet olan miktarı ise: Sabah namazında Bürûc suresini (22 ayet) ve emsallerini okumaktır.

(İhtiyar hali: Vakitte genişlik bulunması, emniyet ve karar halinin bulunması demektir.)