Mübarek Geceler Nasıl İhya Edilir?

By | 7 Şubat 2014

 

Günlerin hepsi mübarektir. Hepsini de yaratan Allahü Teala’dır. Fakat bazı günlerin bazı günlere göre önemli özelli­ği vardır. Bu da diğer günlerden üstünlüğünü gösterir. Bu gün ve geceleri fırsat bilmeli, uyku ile değil de Allah için her anını dolu dolu geçirmeye özen gösterilmelidir. Peki, bu nasıl olacaktır Mübarek Geceler Nasıl İhya Edilir? denilirse, belki şöyle cevap verilebilir:

  •  Bu mübarek gecelerin camilerde, sohbetlerde ve ilim meclislerinde ihya edilmesi lazımdır.

Mübarek Geceler Nasıl İhya EdilirBöyle gün ve gecelerde yetişkin ve büyüme çağındaki ev­latlarımızla birlikte camiye gitmek, onların dinî ve dünyala­rı açısından önem taşır. Onlar, cemaat olmanın, dayanışma­nın, birlik ve beraber olmanın önemini böylesine coşkulu günlerde daha kolay kavrayabilir.

Ebu Zer (R.A.)’dan rivayetle Resulullah (Sallal­lahü Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur:

“Bir ilim meclisinde bulunmak, 1.000 rekât namazdan, 1.000 hastayı ziyaretten ve 1.000 cenazeye katılmaktan üstündür.”

Bunun üzerine:

“Ey Allah’ın Resulü! Kur’ân okumaktan da mı?” denilince:

“Hiç ilimsiz Kur’ân bir şeye yarar mı?” buyurdu.  Nitekim başka bir rivayette Resulullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) Ebu Zer (Radıyallahü Anh)a şöyle buyurmuştur: “Ey Ebu Zer! Senin Allahü Teala’nın Kitabı’ndan bir ayet öğrenmek üzere yola çıkman, 100 rekât (nafile namaz) kıl­mandan hayırlıdır. Kendisiyle amel edilsin veya amel edil­mesin, ilimden bir mesele öğrenmek üzere yola girmen se­nin için 1.000 rekât nafile namaz kılmandan daha iyidir.”

Mübarek Geceler Nasıl İhya Edilir?  diye düşündüğümüzde mübarek gecelerde, imanî konuları ve o konular içinde o geceye ait meseleleri derinlemesine okuyup mütalaa etmek lazımdır diye kendimize sonuç çıkarabiliriz.