Misafir (Seferi) Namazı ile İlgili Sorular – 3

By | 25 Eylül 2014

namazı bilerek kazaya bırakmak1. Doğduğu yerden başka bir beldede anne -babası olsa, bu kişi onların yanına gittiğinde misafir sayılır mı?

Âkil bâliğ bir kimsenin doğduğu yerden başka bir beldede anne ve babası olur da orada evlenmezse vatanı sayılmaz. O kimse orada (anne ve babasının evinde) misafir sayılır.

2. Bir işini görmek için gittiği bir şehirde on beş gün kalmaya niyeti olmayan bir kimse, orada uzun süre kalsa da misafir sayılır mı?

Bir işini görmek için gittiği bir şehirde on beş gün kalmaya niyeti olmadığı halde, işinin bitmemesi yüzünden orada senelerce kalmış olsa bile, misafir sayılır ve namazlarını kısaltarak kılar. Bunun gibi yine, bir iş için gittiği yerde önceden kaç gün kalacağına karar veremeyen kimse; bugün, yarın derken orada aylarca kalsa bile yine misafirdir. Fakat işinin on beş günden önce yapılamayacağını bilmiş olsun; o takdirde ikamete niyet etmese bile mukim sayılır.

3. Evinden çıkarken en az 90 km. uzağa gideceğine niyet etmeyen ve fakat bu kadar veya daha fazla yol giden kimse misafir sayılır mı?

Evinden çıkarken en az 90 km. uzağa gideceğine niyet etmeyen ve fakat bu kadar veya daha fazla yol giden kimse misafir sayılmaz. Meselâ; her hangi bir kimseyi takip için yola çıkan kişi, evinden çıkarken nereye kadar ve kaç km. gideceğini bilmediği için 90 km. den fazla, meselâ, 200 km. yol alsa dünyayı dolaşsa bile, yine misafir sayılmaz. Ancak memleketinden çıkarken 90 km. veya daha fazla bir mesafeye gideceğine niyet eder ve bu niyetle yola çıkarsa misafir sayılır.