Misafir (Seferi) Namazı ile İlgili Sorular – 2

By | 25 Eylül 2014

namazı bilerek kazaya bırakmak1. Seferilik ne zaman başlar?

Bir yolcu, şehirden ve şehrin son evlerinden çıktığı zaman seferilik başlar. Bu kişi, namazını kısaltarak kılar, oruçlu ise orucunu bozabilir. Sefere başlamasında, kişinin çıktığı tarafın ma’mur yerlerini geçmiş olmasına itibar olunur. Oruçlu olan kimse, sefere çıkmaya niyet etse bile şehrin ma’mur yerlerini geçmeden orucunu bozamaz. Bozarsa keffaret gerekir.

2. Bir kimse doğduğu yerden geçimini sağlamak için bir başka yere yerleşirse asıl vatanı neresi olur?

Bir kimse doğdu yerden, geçimini sağlamak için bir başka yere yerleşirse artık doğduğu yer kendisi için asıl vatan olmaktan çıkar, onun vatan-ı aslisi, yerleştiği ikinci yer olmuştur. Bu kimse, yerleşmiş olduğu yerden doğduğu yere on beş günden az kalma niyetiyle gidecek olsa misafir sayılır.

3. Doğup büyüdüğü yeri terk edip başka bir yere yerleşen bir kimsenin eski vatanında aileden kimse bulunmayıp sadece kendine ait evi bulunsa bu kimsenin durumu nedir?

Doğup büyüdüğü yeri terk edip başka bir yere yerleşen bir kimsenin eski vatanında aileden kimse bulunmayıp sadece kendine ait evi bulunsa veya akarı olsa bile bu kimse bazılarına göre artık o yer vatanı değildir. Çünkü muteber olan hane değil, ailedir. Nitekim yeni vatan edindiği yerde evi olmadığı (kirada oturduğu) halde orası asıl vatanı olmuştur. Zira Peygamber Efendimiz de muhacirinden olan sahabeleri ile Mekke’ye gittiklerinde orada evleri olduğu halde, namazlarını seferi olarak kılmışlardır. Hz. Ebu Bekir ve Hz. Ömer de Mekke’de namazlarını seferi olarak kılardı. Ancak, Hz. Osman’ın Mekke’de zevcesi olduğu için mukim sayılırdı.