Mescitte Oturup Namazı Bekleme

By | 5 Kasım 2014

mescitte-oturup-namazi-beklemeEbu Hureyre (radıyallâhu anh)’dan rivâyet edildiğine göre, Rasulullah (sallallâhu aleyhi ve sellem) şöyle buyurmaktadır:
“Sizden birisi, namaz kendisini (mescitte) alıkoyduğu müddetçe namaza devam etmiş olur. Çünkü onu evine dönmekten alıkoyan namazdan başka bir şey değildir.”
“Namazın, bir kimseyi mescidde alıkoyması”ndan maksat, o şahsın, mescitteki namaz kıldığı yerde bir sonraki namazın girmesini beklemesi ve yerinden ayrılmamasıdır. Bu hadis, mescitte oturup namaz vaktini bekleyen bir kimsenin sanki namaz içindeymiş gibi sevaba hak kazandığını belirtmektedir. Her ne kadar o kimse, hakikaten namazda değilse de hükmen namazda sayılmaktadır. Çünkü bu kimsenin, evine ve ailesinin yanma dönmemesine sebep namazı beklemesidir.
Ebu Hureyre (radıyallâhu anh)’dan rivâyet edildiğine göre, Rasulullah (sallallâhu aleyhi ve sellem) şöyle buyurmaktadır:
“Sizden birisi, namaz kendisini (mescitte) alıkoyduğu müddetçe namaza devam etmiş olur. Melekler, o kimse, namaz kıldığı yerden kalkıp gidinceye yada abdesti bozuluncaya kadar (bu kul hakkında): ‘Allahumme! İğfir lehu ve’r-hamhu’ Allahım! Onu bağışla, ona merhamet eyle)!’ diye dua ederler.”
Enes b. Mâlik (radıyallâhu anh)’dan rivâyet edilmiştir:
“Rasulullah (sallallâhu aleyhi ve sellem) bir gece yatsı namazını gecenin yarısına kadar nitelemişti. Namazı kıldırdıktan sonra yüzünü bize doğru çevirip:
– ‘Diğer insanlar yatsı namazını kılıp uyudular, siz ise namaz kılmayı beklediğiniz müddetçe namaz içerisinde olmakta devam ettiniz’ buyurdu.”
Sehl b. Saîd (radıyallâhu anh)’dan rivâyet edilmiştir:
Rasulullah sallallâhu aleyhi ve sellem’i:
– ‘Mescitte namaz (vaktini) bekleyen kimse, namaz kılıyormuş gibi sevaba nail olur’ buyururken işittim.