Margarinler ve Domuz Yağı

By | 22 Ekim 2014

margarin-ve-domuz-yağıPiyasada satılan margarinlerde ve özellikle bazılarında domuz yağı olduğu söyleniyor, ne yapmalıyız?
Allah’ın her haramında ve helalinde hikmetler vardır. Biz bunların bazısını anlayabiliriz, bazısını ise anlayamayız. Bu yüz özellikle gıdaların haram ve şüpheli olanlarından kaçınmak gere Çünkü alınan besinler insanların ruh yapılarına, manevi varlık ve iç alıcıları olan “Letâifine’ iyi ya da kötü etki ederler, duyarlılığının artmasına, ya da körelmesine sebep olurlar.Margarinler asılları itibariyle sıvı bitkisel yağların bir takım kimyasal işlemlerden geçirilerek sürülebilir kıvama getirilmiş hallendirin. Bu itibarla İslam’a göre pis, ya da yenilmesi haram maddelerden Ayılmazlar. Katkı maddeleri ise ayrı bir konudur ve elbette İslam’a pire haram ya da pis sayılan bir maddenin karıştığı temiz yiyecekler di pis ve haram olurlar. Ancak unutmamak gerekir ki, özellikle kamuyu ilgilendiren hususlarda şüpheler ve söylentiler üzerine hareket  inek ve ona göre hüküm vermek de caiz değildir. İslam bize gelen haberi tebeyyün/tahkik etmemizi emreder. Aksi takdirde hayatı yaşanmaz kılarız. Kişilerin kendi hayatlarında en ufak şüpheleri dahi hesaba katıp, tabir yerinde ise kılı kırk yarmaları hakandır ve bu, evhama kaçmamak şartıyla kötü bir şey değildir, iyi bir şeydir. Ancak bunun topluma mal edilmesi, söylentilerin din  anlatılması sonucunu verir ve hayatı çekilmez kılar. Bu sebeple, iniyle konularda müslümanca diyebileceğimiz tavır, bildiklerimizi be lgelememiz, belgeleyemediklerimiz hakkında sükût etmemizdir. Aksi takdirde hem suçu olmayanlara da zarar vermiş, hem de dini anlatma adına tahribat yapmış oluruz. Araştırıp inceledikten sonra delilerle, ya da ciddi şüpheler karşılaşılırsa ona göre hareket edip, Müslüman olan toplumumuza karşı duyarsız ve saygısız olan firmalarında cezalandırmamız ve onların mamullerini almamamız da bir Bu anlık görevidir. İsmini verdiğiniz margarin hakkmdaki şüphelerin biz ciddi olduğunu gördüğümüz için onu almıyor ve yemiyoruz. Bundan bir zararımız da olmuyor. En iyisi zeytinyağı yemek.
Peygamberimiz (sa): “Zeytinyağı yiyin ve onunla yağlanın”723 buyurmuşlardır. İlle de margarin gerekiyorsa, bu şüpheli yağların karşı  bizim diyebileceğimiz alternatifleri de var.