Maddî ve Manevî Arınma “İnfak”‘ın Amacı Nedir ?

By | 3 Nisan 2015

Maddî ve Manevî Arınma "İnfak"'ın Amacı Nedir ?Maddî ve Manevî Arınma “İnfak”‘ın Amacı Nedir ?

“Onların mallarından sadaka al. Onunla kendile­rini temizlemiş ve tezkiye etmiş olursun.”

Namaz ve oruç gibi ibadetler, bireysel ve kişisel gelişme ve yükselişe; infak ise, ferdi cimrilik, bencil­lik gibi kötü huylardan arındırma yanında, toplum­sal bünyeye girmiş zararlı mikroplardan arınmaya, toplumsal bünyenin sağlıklı bir şekilde serpilip bü­yümesine, gelişmesine hizmet ediyor. înfakın bir iba­det oluşunun anlamı burada gerçekleşiyor; infak, top­lumsal bir ibadettir.

Temizleme ve tezkiye; bu iki kelime, benginin ruh ve nefsinin, mal ve servetinin hem maddî hem de manevî yönden temizlenme ve arınmasını içine al­maktadır. İnfak eden, başta cimrilik olmak üzere bir­ çok kötü huy ve alışkanlıktan arınır. Cimrilik, fert ve toplum için kötü bir hastalıktır. Bu hastalık ki­şiyi mal uğruna kan dökmeye, kul haklarına tecavüz etmeye, haramlarla da olsa mala hırs göstermeye gö­türür. İnfak, mümini mala tutkunluk zilletinden te­mizler, paraya kulluk bağından kurtarır. İslam, insa­nın sadece Allah’a kul olmasını, Allah’tan başka her şeyin esaretinden kurtulmasını, yaratılmışların efen­disi olma özelliğini korumasını arzu etmektedir. Bu­nun bir yolu da, zenginin infak ederek hem Allah’ın emrine boyun eğmesi, hem de dünya malının kendi­sine geçici bir süre için tevdi edilmiş bir emanet ol­duğunun bilincine varmasıdır.

Rasûl-i Ekrem (s.a.v.) de şöyle buyurmaktadır:

“Cimrilikten sakınınız. Çünkü cimrilik, sizden ön­ceki milletleri helak etmiştir.” “Her sabah gökten iki melek iner. Birisi: îlahi, edene karşılığını ver; diğeri: Allah’ım! Cimrilik edene de telef ver (malını yok et), diye dua ederler.”

“O ki, Allah yolunda malını verir, temizlenir. Onun yanında, başka bir kimse için karşılığı verilecek hiçbir nimet yoktur. O ancak yüce Rabbinin rızasını aramak için verir. Elbette yakında kendisi de hoşnut olacaktır.”

İnfak, mutluluğun merdivenidir. Alan kimse, ni­metlerden geçici ve sınırlı bir şekilde yararlanırken; ve­ren müminin hazzı kısa sürede sona ermez. Mümin kalp, mal ile değil; iman ile mutmain olur. Allah yo­lunda infak etmekle fakir düşeceğinden korkmaz. Kendi hiçbir şey değilken Allah onu meydana getir­miş, vücut, göz, kalp, lisan ve sayısız nimetler bağış­lamış ve mal sahibi yapmıştır. Bunlar Allah’a aittir. Öyle ise Allah’a güvenen birisi Allah yolunda ve Al­lah rızası için malını infak etmekten çekinmez. Kalp­ler, cömertlikle, infak sayesinde temizlenir.