Kuru Üzüm Hakkında Hadisler

By | 10 Kasım 2014

kuru-uzum-hakkinda-hadislerKuru üzümün yirmi birinci derecede sıcak ve rutubetlidir, çekirdeği soğuk ve kurudur. Elde edildiği yaş üzümün özelliğini gösterir. Tatlı olanı sıcak, ekşi olanı tutucu ve soğuktur. Beyaz olanı diğerlerinden daha tutucu dur. Etli kısmı yenildiğinde akciğer borusuna iyi gelir ve öksürüğe, böbrek ve mesane ağrılarına karşı faydalıdır, mideyi kuvvetlendirir ve karnı yumuşatır.

Tatlı etli kısmı, yaş üzümden daha çok gıdalıdır. Kuru incir ayarında değildir. Olgunlaştırıcı, hazmettirici, (artık besinleri midede) tutucu, itidalle çözümleyici özellikleri vardır. Genel olarak mide, karaciğer ve dalağı güçlendirir; boğaz, göğüs, akciğer, böbrek ve mesane ağrılarına iyi gelir. En uygum çekirdeksiz yemektir.

Elverişli bir gıda verir, kuru hurmanın yaptığı gibi tıkanıklık yapmaz. Çekirdeği ile birlikte yendiğinde mide, karaciğer ve dalak için daha yararlı olur. Etli kısmı oynayan tırnakların üzerine yapıştırıldığı zaman, sökülmesini hızlandırır.
Tatlı ve çekirdeksiz olanı rutubet ve balgamlı kimselere yararlıdır; karaciğeri geliştirir ve içerdiği özellikleriyle ona fayda verir.

Hafızaya faydası vardır. Zührı şöyle der:”Kim hâdis ezberlemek istiyorsa, kuru üzüm yesin.” Mansur, dedesi Abdullah b. Abbas’ın: “Kuru üzümün çekirdeği dert, etli kısmı devadır.” dediğini zikrederdi.