Kurban İle İlgili Sorular – 10

By | 1 Ekim 2014

kuban-ile-ilgili-sorular1.Satın alman kurban, kesilmeden önce ölse ne yapılır?

Mükellef bir kimsenin aldığı bir kurban kesilmeden önce ölse yerine başkasını alması gerekir. Fakir kimse için gerekmez.

2. Kaybolan kurbanın yerine başka bir hayvan kesildikten sonra o hayvan bulunsa ne yapılır?

Mükellef kimse satın aldığı kurban kaybolduğu için ikinci bir kurban alıp kesse, daha sonra birinci kurban bulunsa artık bulunan hayvanı kurban etmeye gerek kalmaz. Fakat fakir kimse için böyle değildir. Bulunan hayvanı da kurban etmesi gerekir. Çünkü o nezir kurbanı durumuna geçmiştir.

3. Kurbanlık hayvanın yavrusu ne yapılır?

Kurban olarak satın alman hayvan kesilmeden önce doğurursa, yavrusu da kendisine tabi olduğu için, onu da kesmek gerekir. Şayet kesilmezse kıymetinin tasadduk edilmesi gerekir.

4. Kurban nasıl kesilir?

Kurban kıbleye karşı yatırılır; ”Bismillah Allahu Ekber” diye kesilir. Besmele kasden terk edilirse kurbanın eti yenmez. Kurbanı sahibinin kesmesi efdaldir. Beceremiyorsa bir başka Müslüman da kesebilir. Dini kurallara göre boğazlama işlemi, yemek borusu ile nefes borusunun ve bunların yanlarında bulunan iki damarı kesmekle yapılır.

5. Ölü için kesilen kurbanın etinden kesen yiyebilir mi?

Bir kimse sevabını ölmüş olan birine bağışlamak üzere kendi malından kestiği kurbanın etinden yiyebilir. Ancak miras bırakanın emri ve vasiyyeti ile onun adına keseceği kurbanın etinden yiyemez. Bunun tamamını fakirlere tasadduk etmesi gerekir.