Kişinin Uyuyacağı Zaman Yanan Ateşi Söndürmesi

By | 17 Kasım 2014

atesi-yanar-halde-birakmamakMusa (radıyallâhu anh’dan rivayet edilmiştir:

“Medine’de gece vakti sahibinin ikamet ettiği bir ev yandı. Yangın felaketine uğrayan ev halkının durumu Rasulullah (sallallâhu aleyhi ve sellem)’e anlatılınca Rasulullah (sallallâhu aleyhi ve sellem):

– ‘Doğrusu bu ateş, sizin için ancak bir düşmandır. Dolayısıyla uyumak istediğiniz zaman ateşi söndürün’ buyurdu.”

Abdullah ibn Abbâs (radıyallâhu anh)’dan rivâyet edilmiştir:

“Bir fare gelip (yanmakta olan) bir fitili sürümeye başladı ve onu getirip Rasulullah (sallallâhu aleyhi ve sellem)’in önüne (yani) üzerinde oturmakta olduğu küçük bir hasrın üzerine attı da hasırda dirhem büyüklüğünde bir yer yandı. Bunun üzerine Peygamber (sallallâhu aleyhi ve sellem): ‘Yatacağınız zaman lambalarınızı söndürünüz Çünkü şeytan bu fare gibilerine böyle işler işlemeye önderlik eder de (o fare gibi şeylerle) sizi yakar’ buyurdu.”

(Humre: Bir kişinin, üzerine ancak secde edebilecek kadar bir boyu olan hasır veya diğer bitkilerden örülmüş küçük bir seccadedir.

Hadisin metninde geçen fareden maksat, ev faresidir. Buna insanlara yaptığı zarardan dolayı “füveysika” (=fasıkçık) denir.

Bilindiği üzere fasık; doğru yolun dışına çıkan” demektir. Söz konusu ev fareleri ile insanlara verdikleri bu zararlarından dolayı bu ismi almışlardır.

Rasulullah (sallallâhu aleyhi ve sellem), farelerin verdiği bu zararlardan dolayı onların Harem sınırları içinde de Harem sınırları dışında da öldürülmelerini emretmiştir.

Taberî’nin açıklamasına göre, Peygamber (sallallâhu aleyhi ve sellem)’in bu tavsiyesine  uymayan bir kimsenin evinde çıkacak bir yangın sebebiyle malına ya da canına bir zarar gelecek olursa sorumlusu ancak kendisi olur.)