Kadınlar Kırmızı Elbise Giyebilir Mi?

By | 2 Şubat 2015

kadinlar-kirmizi-elbise-giyebilir-miKadınlar her renkten elbiseyi giyebilirler. Ancak yabancı erkekler tarafından dikkati çeken ve süs yerine geçebilecek şekilde ev içinde giyilebilecek her türlü renkteki elbiselerle sokağa çıkmak, namahrem erkeklere o şekilde görünmek caiz değildir.

Elbisede renk ayrımı kadınlar için söz konusu değildir. Kadınlar her renkten elbiseyi giyebilirler, onlar için mekruh değildir.
Hatta, altının ziynet olarak kullanılması ve ipek elbise giymek erkekler için haramken, kadınlar için helâldir.

Ancak yabancı erkekler tarafından dikkati çeken ve süs yerine geçebilecek şekilde ev içinde giyilebilecek her türlü renkteki elbiselerle sokağa çıkmak, namahrem erkeklere o şekilde görünmek caiz değildir.

Yoksa kadm evinin içinde her türlü süsü, ziyneti ve her renkte dikilmiş olan elbiseyi giyebilir, kullanabilir.

Hatta kırmızı renkteki elbiseyi erkeklerin bile giymesi mekruh değildir. el-Feteva’l-Hindiyye’de kaydedildiğine göre, İmam-ı Azam Hazretleri kırmızı renkte elbise giymede bir sakıncanın olmadığını söyler.

Mekruh sayan âlimler, kırmızı ve san renkte elbise giyen erkek, bunda kadınlara benzemeyi düşünür ve bir gurur duyarsa mekruh olur, derler.
Ebû Dâvud’da yer alan bir hadis-i şerifte sahabiden Berâ bin Âzib şöyle der:

“Resûlullah (a.s.m.) bağdaş kurmuş oturuyordu. Üzerinde kırmızı renkte bir elbise vardı ki, ondan daha güzelini görmemiştim.”
Buna göre kırmızı giymenin sünnet olduğu bile anlaşılmaktadır.