Kadın Eniştesinin Elini Öpebilir Mi?

By | 29 Ocak 2015

kadin-enistesinin-elini-opebilir-miEniştenizle edep çerçevesinde konuşabilseniz de, ellerini öpemezsiniz. Aynı zamanda onun yanında el ve yüzünüzün dışında örtülü olmalısınız. Teyzenizin veya halanızın kocalan da eniştenizdir. Bunlar da hükmen aynen kız kardeşinizin kocası gibidir.

Bir erkek, iki kız kardeşi aynı anda nikâhı altına alamaz. Bundan dolayı enişte ile baldız arasında geçici bir mahremiyet, bir sınırlama vardır.

Bunun için, bir erkek baldızıyla yalnız başına yolculuk yapamaz.

Aynı şekilde, kapalı bir mekânda veya kimsenin göremeyeceği açık bir yerde baş başa da kalamaz. Tokalaşmaları ve ellerini öpmeleri de caiz değildir.

Konuşmalarına gelince, o ayrı bir husustur.

Edebine, haya ve iffetine dikkat ettikten sonra, fitne ve günaha sebep olmayacak bir şekilde görüşmelerinde ve konuşmalarında bir sakıncadan söz edilmez.

Zaten aile olarak zaman zaman bir araya gelme, gidip gelme, oturup kalkma gibi birliktelikler olabilir.

Buna göre eniştenizle edep çerçevesinde konuşabilseniz de, ellerini öpemezsiniz.

Aynı zamanda onun yanında el ve yüzünüzün dışında örtülü olmalısınız.

Teyzenizin veya halanızın kocalan da eniştenizdir. Bunlar da hükmen aynen kız kardeşinizin kocası gibidir. Kız kardeşinizin kocası olan eniştenizle olan sınırlamalar, bunlar için de geçerlidir.

Yani siz hayatta bulunduğunuz ve boşanmadığınız süre içinde beyiniz teyze ve halalarınızla, onların beyleri de sizinle evlenemezler.

Bunların dışında gerek sizin amca ve dayılarınızın kızlarının beyleri, gerekse kocanızın amca ve dayılarının kızlarının beyleri de size yabancıdır, tamamen nâmahremdirler.

Enişteleriniz gibi geçici mahremiyet değil, kalıcı nâmahremlik mevcuttur.