Kabir Ziyareti ile İlgili Sorular

By | 29 Eylül 2014

kabir-ziyareti-ile-ilgili-sorular1. Kabir ziyareti kadın ve erkeğe caiz midir?

Kabir ziyareti, kadın ve erkeğe caizdir ve usulüne uygun olarak yapılması müstehaptır. Keyfiyeti ise; o, ölen zatı, sağlığında nasıl ziyaret ediyordu ise öldükten sonra da mezarının öyle etmesidir. Yeter ki sünnete uygun olsun.

2. Kabir ziyareti nasıl yapılır ve ne zaman yapılmalıdır?

Bir kimse, bir kabri ziyaret etmek istese, müstehap olan şöyle yapmaktır: Önce evinde iki rekât namaz kılar ve her rekâtında, fatihadan sonra, bir ayete’l-kürsi, üç defa da ihlas  surelerini okur, sevabını ölen kişiye bağışlarsa; Allahu Teala onun kabrine nur gönderir ve o namazı kılana da çok sevap yazar. Sonra o kimse, boş sözlerle meşgul olmayarak kabrin başına varır ve mümkünse ayakkabılarını çıkarır, sonra da arkası kıbleye, yönü ölüye karşı oturur ve: “Ey mezar ehli, Allah’ın selamı üzerinize olsun. Allah, bizi de, sizi de bağışlasın. Siz bizden önce gelip geçtiniz, biz de sizin izinizdeyiz (yani, arkanızdan varacağız, öleceğiz)” der. Dua etmek isteyince de ayağa kalkar ve yönünü kıbleye çevirerek dua eder.

• Kabir ziyaretinde abdestli olmak güzeldir.
• Haftanın dört gününde, kabir ziyareti efdaldir. Pazartesi, Perşembe, Cuma ve Cumartesi.
• Cuma günü ziyaretinin cuma namazından sonra yapılması daha güzeldir.
• Cumartesi günü ziyaret, güneş doğana kadardır.

Bazılarına göre; Perşembe günü ziyaret, öğleden önce olmalı, öğleden sonra olmamalıdır. Özellikle Beraat gecesi gibi mübarek gecelerde de kabir ziyaretleri yapılır. Bunun gibi, bereketli zamanlarda, zilhiccenin onuncu gününde, bayram günlerinde, arife günlerinde ve diğer her zamanlarda kabir ziyareti yapılabilir.