İtikâftaki Kadının Yemek Pişirmesi

By | 16 Ekim 2014

179263_gida-sofra-ziyafet-sebze-meyve-yemek-masa-kahvaltiKadın itikâfta iken kocası için yemek pişirebilir mi?
Konunun anlaşılabilmesi için şu bilgileri hatırlamamız gerekir.
1 -îtikâfin mescitte yapılması şarttır. Buna göre, eğer kadın evin i 11 bir köşesini mescit edinmemişse onun itikâfı da sahih olmaz.
2- Kadının itikâfı ancak kocasının izni ile sahih geçerli olur. Kocası kendisine itikâf için izin verdikten sonra artık ona engel olma. Çünkü zevceye verilen izin, kocanın ondaki haklarını onun mülküne vermek (ona temlik etmek) demektir. Kadının da mülk edinme ehliyeti bulunduğu için onun mülküne geçen bir şeyi artık onun kabulü *’İmadan geri alamaz.
3- Kadının itikâf adaması (böylece itikâfı kendisine vacip kılması) sahih ise de, bu adağını yerine getirmesi kocasının iznine bağlı bulunduğundan, izinsiz olarak itikâf adayan kadını kocası bundan engelleyebilir.
4- Bir ay itikâfa izin veren kocanın zevcesi aralıksız itikâf yapmak istediğinde kocası ona parça parça itikâf yapmasını emredebilir.
5- îtikâfa girenin yemesi, içmesi, uyuması, kendisi ya da çoluk Şocuğu için muhtaç olduğu şeyi satın alması mescitte olur, Bunlar Kın çıkarsa itikâfı bozulur.
6- Yukarıdaki bilgiler vacip olan (yani adanmış, nezredilmiç bulunan) itikâflar içindir. Nafile itikâflarda hareket serbestisi biraz ilaha fazladır. Buna göre kocası kendisine “yemeğini pişirme” şartı veren, ya da nafile itikâfa girerken bu niyetle giren kadın, evinin yemeğini pişirebilir.
7- Yalnız gündüzleri itikâfa niyet etmek de sahih olduğu için, böyle niyet eden bir kadın da geceleri (oruç tutulmayan saatler) çıkıp işlerini yapabilir. (Allahu alem)