İktisadî Açıdan Örtünme Ve Çıplaklık : Basın

By | 29 Nisan 2015

iktisadi-acidan-ortunme-ve-ciplaklik-basin    Basın-yayın organları, yığınları yönlendiren büyük gücü ve etkinliği dolayısıyla hayli kazanç getiren ticarî saha haline gelmiş durumdadır. Bu yüzden, araya giren rekabetlerle tiraj meselesi gündeme geldi. Gözle görülür bir okuyucu çekme cabası ortaya çıktı. Boyalı basın, müstehcenliği kendisi için tiraj artırma ve kazanma basamağı yaptı. Yazı ve resimle, insanların eğitilmemiş yönlerinden faydalanarak onların ilgi ve merakını çeken basın, böylece duygu sömürüsünün ticaretini gerçekleştirdi. Şehvet konularına değinen her eserin kısa zamanda yeni baskı yapmasının, içinde çıplak kadın tasvirlerine, seks sahnelerine yer veren kitapların, dergilerin ısrarla aranmasının da sebebi budur.
Gazeteler, gazetecilikte yarışacakları yerde, çıplak kadın fotoğrafı basmakta, müstehcen neşriyat yapmakta yarıştılar. Bu tür gazeteler, bütün dünyadaki fikir gazetelerinden daha çok sattılar. Özellikle Türkiye’de fikir gazeteleri okunmazken, müstehcen neşriyat yapan gazetelerin tirajı hızla yükseldi. Kadın vücudu, gazete ve dergilerin tiraj artırma silahı oldu. Kapitalizm yıllardır hem resimlerde, hem giysilerde bedenin cinsel güdüyü tahrik edecek yanlarını daha belirginleştirmiş, cinsel güdü alevini günden güne yükseltmiş; halk seks konularına hücum etmiş, seksüel dergi ve kitapların tirajı yükseldikçe yükselmiş, bunların ticareti sürekli artış kaydetmiştir.
Malzemesi kadın olan müstehcen gazete ve dergilerin alıcıları, hem erkekler, hem de kadınlardır. Bu insanlar çıplak kadın resimleri basan gazetenin sayfalarında ne bulmaktadırlar ki dar gelirli olmalarına rağmen, yaygın bir tiryakilikle her gün bu gazeteleri kapışmaktadırlar? Başlan yarım örtülü işçi kızlardan, başını sokacak damı olmayan amele gençlere kadar, çokları bu yayınların tutsağıdır.
Aynı şekilde sinema ve televizyonlardaki müstehcen filmlerin seyircilerinin de onlar olması, bir gerçeği ortaya koymaktadır.
Müstehcenlik, yoksulluk ve zenginliğin birlikte getirdiği bir meseledir. Zenginlerden çıkar, faturası yoksullara ödetilir. Müstehcen yayınları takip eden fakir, kendi dertlerini, eksikliklerini unutur, bir an için de olsa sahip olamadıklarına kavuşur. Başkalarının görkemli yaşantılarıyla avunur.