İğne, Diş Çektirme, Misvak ve Oruç

By | 16 Ekim 2014

orucluyken-igne-yaptirmak-orucu-bozar-miDiş çektirme, doldurtma, dişlerini misvakla ya da macunla yıkama, iğne yaptırma orucu bozar mı, bozarsa kazası nasıl olmalıdır?
Diş çekimi orucu bozmaz. Ancak dişin çıktığı yerden akan kan. tadı ağzın her tarafına dağılacak kadar çok olur, ya da karıştığı tükürüğün yarısından çok olur ve yutulursa orucu bozar, kaza gerekir.’ Diş dolgusu konusu da vücudun herhangi bir yerindeki yaraya ilaç koyma gibidir; Dolgu maddeleri sıvı olmayıp, dimağa ve karın boşluğuna ulaşamadıkları için orucu bozmazlar. Ancak kanala zerkedili’iı ilaç, ya da dolgu maddesi, sıvı olur ve bedenin içine ulaşırsa, İmam Ebu Hanîfe’ye göre oruç bozulur, diğer imamlara göre yine bozul maz. Diş çekimi için uygulanan ve halk arasında morfin diye bilinen uyuşturucu (anestezik) etkili iğne de vücudun herhangi bir yerine yapılan iğne gibidir, îmam Ebu Hanîfe’ye göre orucu bozar. İhtiyata uygun olduğu için kabul edilen görüş de budur. Ancak onun arka taşları olan diğer imamlar, vücuda yarayışlı olmayan ve tabii yollarla vücuda girmeyen şeyler, orucu bozmaz görüşündedirler. Dolayısıyla onlara göre, yaralara her nasıl olursa olsun ilaç koymak, yine nasıl olursa olsun iğne yaptırmak, orucu bozmaz. Buna göre durumları acil olmayanların, diş çekimi ve iğne işini akşama bırakmaları tavsiye olunur. Ama gecikmekle bundan zarar görecek olanlar, oruçlu iken de iğnelerini yaptırır, dişlerini çektirir, ya da doldurturlar. Dolgu  dışındakileri yaptıranların sonradan kaza etmeleri daha ihtiyatlı olur.
özsuyunun tadı hissedilecek kadar taze bir misvakla  ucu bozmaz ama, mekruhtur. Bu tadı duyulmayan misvakla fırçalarsa dişleri yıkamak oruca hiçbir zarar vermez.114 mm unla fırçalanması, ya da tuzlu su ile gargara yapılması macunun ve tuzun tadı boğaza kadar ulaşmış olacağından  Misvaktan kopan ve yutulan parçalar buğday tanesi ada ilaha fazla olursa orucu bozarlar. Dişlerin kendiliğinden kanaması halinde kan, tadı duyulacak kadar olur ve bilerek yutulursa ulur. Az olur ve farkına varmadan yutulursa bozulmaz. Bütün bu durumlarda orucun bozulması halinde sadece kaza gerekir.