Hz. İbrahim’in Duası

By | 3 Mart 2015

hz-ibrahimin-duasi Yüce Allah İbrahim’e bu 175 yıllık ömrü yeter görünce, onun canı­nı almak için Ölüm Meleği olan Azrail’i çağırdı:

—      Yâ Azrail! diye buyurdu. Sevgili kulum İbrahim, artık ömrünü tamamlamış bulunuyor. Bir ihtiyar kılığına gir de onun ruhunu kabzet.

Hazret-i İbrahim, bu ihtiyarlığına kadar bereketten berekete kavuşmuştu. Anbarları yiyecek ürünleriyle doluydu. Evine, obasına gelen konuklarını bunları memnun edecek şekilde ağırladı. Hiç bir eksiği yoktu.

Bir gündü…

Misafirlerine koskoca bir sofra kurmuştu. Onlara yemek ikram esiyordu.. Hava da gayet sıcaktı. Uzak yollara baktı. Bu sıcak hava­da yaya  bir yolcu ağır ağır ilerliyordu. Hemen konuklarından izin is­tedi:

—      Karşıdan bir ihtiyar yolcu, geliyor. Bu sıcakta daha fazla yorulasın. Ona bir binek göndereyim! dedi.

Sofra başından ayrıldı. Yolcuya doğru adamlarından birisini bir eşekle gönderdi. Yolcu, eşeğe binerek Hz. İbrahim’in yanına geldi. Al­lah’ın peygamberi yolcuya ekmek, yemek sundu.

—      Buyur, karnını doyur, acıkmışsındır. Su da iç. Serinle! dedi. İh­tiyar adam, verilen ekmeği ve yiyeceği aldı. Ağzına atmak için titre­yen elini kaldırdı. Fakat eli bir türlü ağzına yetişemiyor, lokmayı bo­ğazına atamıyordu. Kulağına götürüyor, kulağı olduğunu anlayınca gözüne götürüyordu. Nihayet, zoru zoruna ağzını buluyor, dişleriyle çiğniyor, yutuyordu. Yutuyordu ama yediğini de bir şekilde dışarı çı­karıyordu.

Hazret-i İbrahim bu hali görünce:

—      Demek ki, ölüm ne zor geliyormuş insana! diye düşündü.

Sonra kollarını açarak:

—      Yarabbim! YarabbimL Ben dilemeden sakın canımı alma! dedi.

—      Ey ihtiyar! Ey dost! Bu hale gelmenin sebebi nedir? Neden do­layı böyle yediğini kimi gözüne, kimi kulağına götürüyor ağzını güç buluyorsun?

İhtiyar da:

—      Ey İbrahim! diye cevap verdi. Bana bunları ihtiyarlık yaptırı­yor.

Hz. İbrahim ona:

—      Sen kaç yaşındasın? diye sordu.

—      Yüz yetmiş yedi.

—      Demek ki, benden sadece iki yaş büyüksün? Demek ki daha iki yıl yaşarsam ben de senin gibi elden, ayaktan düşeceğim?

—      Evet yâ İbrahim!..

O zaman Hz. İbrahim göklere ellerini açtı:

—      Yarabbim! Ben de bu hale gelmeden önce benim canımı al! diye dua etti. O zaman ihtiyar yolcu kılığında gelen Ölüm Meleği Azrail ulu peygamberin tatlıca canını aldı ve gözlerden kayboldu.

Yüce Allah, Hz. İbrahim’e büyük kitaplardan birisini yollamamıştı. Ona sadece on sayfalık buyruk göndermişti… Hepsi de hikmet do­lu sözlerdi. Veya hikâyelerdi. İşte bunlardan bir örnek:

—      «Ey insanlara musallat olan ve kendisini büyük sanarak gururlanan hakan! Ben seni, dünya servetini birbiri üstüne yığmak için mi hakan yaptım! Hayır, seni ancak mazlumun dilek ve duasını bana duyurmak, yâni zulmü ortadan kaldır


mak için gönderdim. Çünkü mazlum, kâfir bile olsa, onun di­lek ve duasını ben geri döndürmüyorum.»

Bu on sayfaya giren meselelerden birisi de şudur:

—      «Akıl sahibi olup da hevesi ve isteklerine yenilmemiş bir kimsenin hayatında, ayrı ayrı saatler bulunmalıdır. Bu saat­lerden bir kısmı Allah’ına yalvarış saati, bir kısmı da Allah’ın yarattığı varlıkları düşünme saatidir. Bundan başka da bir kısım saatler kendisinin bundan önce yaptığı ve bundan son­ra yapacağı işler konusunda nefsini sorguya çekme ve ayrıca yiyecek ve içeceğini helâl olarak elde etme saatleridir.»

Yine Hazret-i İbrahim’in on sayfalık kitabında şu meseleler ün salmıştır:

—      «Aklı başında olan kimse ancak üç şey için bir yerden başka bir yere göç etmelidir. Bunlardan birisi, Ahirete göç­tür. Öteki de dünyada geçinmesine yarayan şeyleri elde et­mek dileğiyle bir yere göç. Üçüncüsü de, yasak olmayan şey­lerden tatmak niyetiyle göçtür.»

«Aklı başında olan kimse, zamanını iyice bilmeli. Haline ve işine düşkünlük göstermeli, dilini de korumalıdır.»

«Sözü, işten sayanın sözü az olur. Böyle bir kimse ancak kendisine faydalı olan şeyleri konuşup durur!»

Hazret-i İsmail, babasının ölümünde 89 yaşındaydı. İshak ise 55 yaşında idi. Onun mübarek cenazesini iki kardeş birlikte kaldırdılar. Memre karşısındaki Mekpelâ mağarasına gömdüler. —Ki, bu mağa­rayı Hz. İbrahim sağlığında parayla satın almıştı. Orada çok sevgili kansı Sâre de tam 48 yıldır gömülü bulunuyordu.

Hazret-i İbrahim İsrail oğullarına şu vasiyette bulunmuştur:

«Ey İsrail oğulları! Size ihsan ettiğim nimetimi, sizi millet­lere üstün ettiğimi hatırlayın.» (Bakara sûresi, âyet: 122)

«Ey İsrail oğulları! Öyle bir günden sakının ki hiç bir kim­se. bir kimse için birşey ödeyemez. Hiç bir kimseden fidye-i necat (kurtuluş) parası kabul edilemez. Hiç bir şefaat fayda vermez. Ve onlara hiç bir suretle imdadda bulunulmaz.» (Ba­hara sûresi, âyet: 123)

Hz. İbrahim tam 175 yıl, Allah’ın birliği mücadelesini yapmıştır. Allah da ona mükâfatını hayatta vermiştir.

Allahü Teâlâ Kur’ân’ında şöyle buyurmuştur:

«İbrahim’in Allah’ı, onu, birkaç kelime ile denedi, İbrahim de onları hakkı ile yerine getirdiğinden ona: «Seni insanlara imam (önder) yapacağım» buyurdu. İbrahim: «Zürriyetimi de (önder) yap dedi. Allah: «Zalimler ahdıma nail olamaz.» bu­yurdu.» (Bakara sûresi, âyet: 124)

Bu âyette Hazret-i İbrahim’in gerek İsmail’den, gerek İshak’tan olan zürriyeti mübarek sayılması gerçeği anlaşılmıştır.

Nitekim Hazret-i İbrahim’in alnındaki Resul Nuru, onun alnın­dan karısı Hâcerin alnına geçmişti. Bu nuru görünce kısır Sârâ, Hâceri kıskanmış ve ona işkenceye başlamıştı. İsmail doğuncaya kadar genç cariyenin alnında kalmıştı nur, İsmail dünyaya geldiğinde İs­mail’e geçmişti. İsmail’den de oğlu Kaydara geçti ve  Hazret-i Muhammed’e kadar geldi.