Hırkay-ı Şerif Ziyaretinde Okunacak Dua

By | 23 Eylül 2014

hirkayi_serifAllâhümme salli alâ seyyidina ve nebiyyina Muhammedin ve alâ âli Muhammedin venzilhül menzilel mukarrebe indeke yevmelkıyameti.
”Allahümme innî es’elüke bienni eşhedu enne entallahullezi lâ ilâhe illâ entel vâhidul Ehadüssamedüllezi lem yelid ve lem yüled ve lem yekûn lehû küfüven ehad.” En kuvvetlisi senetçe budur.
1. ”Yâ Hayyu, Yâ Kâyyum, Yâ Bediassemâvati vel ard, Yâ zel Celâli vel İkrâm.”
2. Cuma gününün hangi saatinde olursa olsun bir insan:
“Lâ ilâhe illâ ente yâ Hannanu, yâ Mennânu, yâ Bediassemavati vel ard, yâ zel Celâli vel İkram.”
Derse duasının kabul olacağı Hadis-i şerifte haber verilmiştir.
3. Duadan evvel:“Allahümme ente halakteni ve ente tehdini ve ente tut’imuni ve ente teskini ve ente tumituni ve ente tuhyini.” Senâ-i Cehli ile başlanmalıdır.
4. Üç defa: “Yâ Erhamerrâhimin” yahut “Yâ Rabbi” deyip duaya başla-malıdır
5. ”Lâ ilâhe illâ ente Sübhâneke inni küntü minezzalimin”i yani Yunus Aleyhisselamm teşbihini okumaktır.
6. Yâsin-i Şerifin ibtidâsmda iki Esma-i İlâhi vardır ki; “El azizurrahim”, üçüncü sahifesinde iki Esma-i İlâhi vardır, onlar da “El azizul Alim”, Sâd Sure-i Şerifesinin iptidasında da iki Esma-i İlâhi vardır ki “El azizul Vah- hab”. Bir insan bunların cümlesini bir araya getirir yâ Azizu yâ Rahîm, yâ Alim, yâ Azîzu yâ Azîzu yâ Vehhab der duaya başlarsa, duasının kabul olacağı ekâbir-i ümmet tarafından haber verilmiştir. İmâm-ı Suyûti’nin Şerhussudur nam kitabının 92’nci sahifesinde bu türlü yazar.
Cenab-ı Peygamber Sallallahu aleyhi ve selem Efendimiz her kim beher günü yüz defa:
“Lâ ilâhe illallahul Melikül Hakkul Mübin Muhammedun Rasulullahi Sadikul va’dul emin” derse bu Zikr-i Şerif ona fukaralıktan emniyet ve kabir vahşetinden, yani yalnızlığından ünsiyet olur ve cennetin sekiz kapıları kendine açılır buyurdular.
Teşbihler
7. Teşbihleri çok çekmektir. Birisi Cenab-ı Peygamber (s.a.v) Efendimize; Elim zayıf kaldı, fakir oldum, dedi. Cenab-ı Peygamber (s.a.v) Efendimiz cevabında: Teşbih getirmekten neredesin? Bütün mahlukat teşbih getirmek¬le rızkını hak eder de yaşar; teşbihini terk edince hayvanat bile avcının eline düşer buyurdu. Sabah vaktiyle güneş çıkması arasında yüz defa:
“Sübhânallahi ve bi hamdihi sübhânallahil azim estağfırullah” devamlı okunursa rızk için büyük bir faideyi temin edeceği, Hadis-i Şerifte tasrih olunmuştur. Hatta dünya insanın ayağına kadar geleceği haber verilmiştir. Cenab-ı Peygamber (s.a.v) Efendimiz; bir insan rızkı bol, muradına nail ve düşmanına galip olmak isterse sabah ve akşam üçer defa:
“Sübhânallahi minel mîzan ve müntehel ilmi ve meblağarrıda ve zinetel arş. Ve lâ ilâhe illallahu mil’el mizân ve müntehel ilmi ve meblağarrıda ve zinetel arş. Vallâhu ekberu mil’el mîzan ve müntehel ilmi ve mableğarrıda ve zinetel arş” desin, buyurdular.
Allah’a hamd etmek
8. Allah’a çok hamd ve şükür etmektir. Şükür ağızla olduğu gibi, insanın azası ile yaptığı ta’zim, itaat, namaz, oruç, sadaka ve sair makbul hayırların cümlesi şükür sayılır. Cenab-ı Ecelli ve Alâ şükür ederseniz elbette ziyade veririm. Küfrân-ı nimet ve nankörlük ederseniz azab eder, aç bırakırım, buyuruyor. Cennete en evvel girenler AllahuAzimüşşana çok hamd edenlerdir: Bir insan: Elhamdülillahi hamden yuvâfi niamehu ve yükâfı mezideh.” “Elhamdülillahillezi kefâni ve âvani velhamdülillahillezi et’ameni vesekani velhamdülillahillezi mene aleyye ve efdal.” Derse bütün mahlu- katm, hamdini bu kelamda cem etmiş olur. Yemek yedikten sonra üç defa Elhamdülillah demeyi unutmayalım, günahları affettirir, diye hakkında Hadis-i şerif vardır. Yemeğe besmeleyle başlamalıdır.