Hicret İle İlgili

By | 19 Mart 2014

Hicret İle İlgili

Hicret İle İlgili Ayet: “İman edip de hicret edenler ve Allah yolunda mallarıyla, can­larıyla cihad edenler, rütbe bakımından Allah katında daha üstündürler. Kurtuluşa erenler de işte onlardır.” (Tevbe; 20)

Hicret İle İlgili Hadis: “”Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm’ın yanına bir heyet olarak geldik. Ben: “Ey Allah’ın Resülü! Muhakkak ki ben, arkamda, artık hic­retin sona erdiğini zanneden bir kavim bıraktım” dedim. Aleyhissalâtu vesselâm: “Küffârla kıtal edildiği müddetçe, hicret sona ermeyecektir” buyurdu.”” (Abdullah Ibnu Sa’dî)

Hicret İle İlgili Hikâye:

Efendimizin Hicret Arkadaşı

Hz. Ebûbekir (ra) Efendimizle hicret edişini anlatıyor:

“Öğle vakrine kadar yürüdük. Önümüze bir kaya çıktı. Ben kayanın ya­nına geldim. Resûlullah’a (sav) gölgede bir yer hazırlayıp: “Ey Allah’ın Re­sulü! Siz biraz istirahat edin, ben etrafı gözetlerim!” dedim. O yatıp uyudu, ben de etrafı gözetlemeye başladım. Kayaya doğru sürüsüyle gelmekte olan bir çobanla karşılaştım. “Koyununda süt var mı?” dedim. “Evet!” dedi. “Sa­ğar mısın?” dedim. “Tabii” dedi ve yanındaki kaba bir miktar süt sağdı. Be­nim de yammda Resûlullah (sav) için taşıdığım bir kap vardı. Sütü o kaba koyarak Resûlullah’ın yanına geldim. Uyamncaya kadar yanında durdum. Süte biraz su kattım, dibi serinledi. “Ey Allah’ın Resulü, buyurun için!” de­dim. O içti ben de memnun oldum. Güneşin zevalinden sonra hareket et­tik. Peşimize Süraka İbn Malek düştü. “Ey Allah’ın Resulü, bize yaklaştı!” dedim. “Üzülme! Allah bizimledir!” buyurdu ve Süraka’ya beddua etti. Der­hal atının ön ayağı karnına kadar yere saplandı. Süraka: “Anladım ki, siz bana beddua ettiniz. Ne olur benim için dua edin, ben de takipçileri geri çevireceğim!” dedi. Resûlullah dua ediverdi, adam kurtuldu ve geri döndü. Yol boyu her kime rastladı ise: “Ben burada gereken aramayı yaptım, kim­se yok!” demiş. Böylece bize verdiği sözü tuttu