Herkesin Şaşıp Kaldığı Olayı Efendimiz Nasıl Anlattı?

By | 1 Ağustos 2019

Yüce Allah, Peygamber Efendimize hiç kimsede bulunmayan üstün bir ikna kabiliyeti vermişti. Konuştuklarını delillendirir, herkesin şaşıp kaldığı bir olaya, bir çırpıda açıklama ve yorum getirerek muhatabını ikna ederdi. Eğitim ve öğretim metodunun önemli bir parçasıydı bu.
İşte bu özelliğiyle ilgili ilginç bir olay…
Hz. Talha b. Ubeydullah çok sevdiği bir sahabisidir. Rüyasında tanıdığı iki Müslümanı Cennetin kapısında görür. Bunlar birlikte iman eden iki arkadaştı. Biri savaşta şehit olmuş, diğeri ondan bir yıl sonra vefat etmişti. Rüyasında, öncelikle şehit olanın değil, normal eceliyle vefat edenin Cennete alındığını görür. Rüyasını anlatınca herkes şaşırır. Şehitlik, Peygamberlikten sonra en yüce makamdı; neden önce, şehit olan cennete alınmamıştı?
Nedenini anlamak gayesiyle rüyayı Peygamberimize anlatırlar. Efendimiz:
– Bunda şaşılacak ne var, deyince, daha da şaşırırlar ve:
– Ama ey Allah’ın Resûlü! Bu adam dini uğrunda daha gayretli idi ve şehit oldu. Ama cennete ötekisi önce girdi, diyerek şaşkınlıklarını belli ederler.
– (Peki) Berikisi ondan bir yıl sonra vefat etmedi mi, diye sorar Efendimiz bu kez.
– Evet, derler.
Peygamber Efendimiz yeniden sorar:
– Ve o (sonra vefat eden), Ramazana ulaşıp oruç tutmadı mı? Bir yıl süresince şu kadar şu kadar namaz kılmadı mı?
Merak edenler yine:
– Evet, deyince de Peygamber Efendimiz:
– Şu halde ikisinin arası, gök ile yer arasındaki mesafeden fazladır, buyurdu.