Helal Yemek

By | 13 Kasım 2014

fazla yemekEbu Hureyre (radıyallâhu anh)’dan rivâyet edildiğine göre, Rasulullah (sailailâhu aleyhi ve sellem) şöyle buyurmaktadır:
“Ey insanlar! Doğrusu Allah, Tayyib noksanlıklardan paktır. Tayyib (temiz ve helal) olandan başka bir şeyi kabul etmez. Allah, peygamberlere emrettiği şeyleri müminlere de emredip: “Ey peygamberler! Temiz ve helal olan şeylerden yiyin; güzel amel ve hareketlerde bulunun. Çünkü ben sizin yaptıklarınızı bilirim” (Mü’minun: 23/51) buyurmaktadır. Başka bir ayette ise “Ey iman edenler! Size verdiğimiz rızıklarm temiz olanlarından yeyin” (Baka¬ra: 2/172) buyurmaktadır.
Daha sonra Rasulullah (sailailâhu aleyhi ve sellem):
Bir kimse Allah’a itaat yolunda uzun sefere çıkar, saçları dağılmış, toza- toprağa bulanmış bir halde ellerini semaya kaldırıp:
– ‘Ya Rabbi! Ya Rabbi!’ diye dua eder. Halbuki  haram, içtiği haram. giydiği haram, kısacası kendisini haramla beşlemiş olursa duası nasıl kabul edilir!’ buyurdu.”

Ebu Saîd el-Hudrî (radıyallâhu anh)’dan rivâyet edildiğine göre, Rasulullah (sailailâhu aleyhi ve sellem) şöyle buyurmaktadır:
“Kim helal lokma yer, Sünnete göre yaşar ve insanlar da onun kötülüklerinden emin olurlarsa işte o kimse cennete girer. Bunun üzerine bir adam:
– ‘Ey Allah’ın Rasulü! Bugün insanlar içerisinde (bu özelliklere sahip) elbette bir çok kimse var’ dedi. Rasulullah (sailailâhu aleyhi ve sellem):
– ‘Benden sonraki asırlarda da bu özelliklere sahip bir çok kimse bulunacaktır’ buyurdu.”
Cundeb (radıyallâhu anh)’dan rivâyet edilmiştir:

Cundeb, Rasulullah (sailailâhu aleyhi ve sellem)’e:

– ‘Ey Allah’ın Rasulü! Bize vasiyet et!’ dedi. Bunun üzerine Rasulullah(sailailâhu aleyhi ve sellem):
– ‘insanın öldükten sonra ilk kokuşan organı, kanıdır. Buna göre her kim şüpheli kazançlardan çekinip yalnız helal lokmayla geçinmeye gücü yeterse bunu yapsın. Kim de kendisiyle cennet arasını (haksız yere) döktüğü kanla dolu eliyle ayırmamaya gücü yeterse bunu da yapsın’ buyurdu.”