Helal ve Haram ile İlgili Sorular – 4

By | 2 Ekim 2014

helal-ve-haram-ile-ilgili-sorular1. Cuma ezanı okunurken alışveriş yapmanın hükmü?

Cuma ezanı okunurken alışveriş yapmak mekruhtur.(Cumayı kılmamak üzere alışveriş yapmak ise haramdır. (İhya)).

2. Cuma ezanı okununca, dükkanını açık tutarak çocuğunun alışveriş yapması da haram mıdır?

Cuma namazı ile mükellef olmayan biri, mesela bir çocuk veya bir kadın, dükkânı açık tutup, aynı şekilde Cuma namazı ile mükellef olmayan biri ile mesela bir çocukla veya bir kadınla veya bir yolcu ile veya cumanın edasına ait şartları taşımayan çok yaşlı, hasta ile alış veriş yapabilir. Bu alış veriş haram değildir. Ancak, satın alan kişinin Cuma namazı ile mükellef olduğu halde cumaya gitmeyerek yaptığı işlem haramdır.

Ayrıca alışveriş yapanlardan biri, kendisine cuma kılmak lazım gelen, diğeri ise; lazım gelmeyen olursa ikisine de haram olur. Çünkü kendisine cuma kılmak vacip olmayan kimse, vacip olana masiyet üzere yardımda bulunmuştur.

3. İhtikar ne demektir?

İhtikar; yiyecek cinsinden olan bir şeyi, darlık veya pahalılık zamanını beklemek üzere, şehirlerde satmaktan kaçınmak ve böylece insanlara zarar vermektir.

4. İhtikarın hükmü nedir?

Bir kimse aynı şehirde yiyecek maddesi satın alıp, saklar; fakat bundan şehir halkı zarar görmezse böyle yapmasında bir beis yoktur. Şayet şehir halkı zarar görürse o kimsenin böyle yapması mekruhtur. Ancak, bir kimse, başka bir şehirden yiyecek maddesi satın alıp, onu başka bir şehre götürürse ve orada ihtikar yaparsa bu mekruh olmaz.