Hediyeyi Kabul Etmek

By | 17 Kasım 2014

hediyeler-ve-ziyafetler-ile-ilgili-sorularHz. Âişe (radıyallâhu anhâ)’dan rivâyet edilmiştir:

“Peygamber (sallallâhu aleyhi ve sellem) hediye kabul eder ve karşılığında hediye verirdi.”

Enes b. Mâlik (radıyallâhu anh)’dan rivâyet edildiğine göre, Rasulullah” (sallallâhu aleyhi ve sellem) şöyle buyurmaktadır:

“Bana (boğazlanmış) hayvanın bir parçası bile hediye edilse mutlaka (onu) kabul ederim. Bir parça yemeğe davet edilsem elbette kabul ederim.

Hz. Ali (radıyallâhu anhj’dan rivâyet edilmiştir:

“Peygamber (sallallâhu aleyhi ve sellem), Kisrâ’nın kendisine gönderdiği hediyeyi kabul etmişti. Devlet başkanları, kendisine hediye gönderirlerdi, o da onlardan gelen hediyeleri kabul ederdi.”

Atâ’ b. Müslim el-Horâsânî (radıyallâhu anh)’ den rivâyet edildiğine göre Rasulullah (sallallâhu aleyhi ve sellem) şöyle buyurmaktadır:

“Musafaha ediniz ki (aranızdaki) kin gider. Birbirinize hediye verin ve birbirinizi sevin ki aranızdaki düşmanlık gitsin.”

Abdullah ibn Ömer (radıyallâhu anh)’dan rivâyet edilmiştir:

“Rasulullah (sallallâhu aleyhi ve sellem), Ömer İbnu’l-Hattâb (radıyallâhu anh)’a (Beytu’l- Mâl’dan) hediye verirdi. Ömer de, ona:

– ‘Ey Allah’ın Rasulü! Bunu, benden daha fazla muhtaç olan bir kimseye ver’ derdi. Rasulullah (sallallâhu aleyhi ve sellem) ise:

– ‘Bunu al; istersen kendine mal yap veya sadaka yap. İstemediğin ve göz dikmediğin halde sana bu maldan bir şey gelirse onu al. Yoksa böyle olmayana gönül bağlama’ buyurdu.

(Hadisin ravisi Abdullah ibn Ömer’in oğlu) Sâlim der ki: İşte bundan dolayı babam) Abdullah ibn Ömer, kimseden bir şey istemez ve kendisine verilen hiçbir şeyi de reddetmezdi.”