Hediyeler ve Ziyafetler ile İlgili Sorular

By | 9 Ekim 2014

hediyeler-ve-ziyafetler-ile-ilgili-sorular1. Hediyeyi kabul etmek nedir?

Bir adam, diğerine hediye vermek veya yemeğe davet etmek istediğinde, şayet bu şahsın malının ekserisi helal ise ve hediye verilen zat da bunu böyle biliyorsa onun hediyesini almasında ve davetine icabet etmesinde bir beis yoktur. Eğer bu şahıs, o kimsenin malının haram olduğunu biliyorsa kabul etmez. Çoğu haram ise yine uygun olanı, hediyeyi kabul etmemek ve yemeğini yememektir.

2. Helal olmayan sadaka alınır mı?

Haram olduğu biliniyorsa alınmaz.

3. Meşru bir davete icabetin hükmü nedir?

Bazı âlimlere göre davete icabet vaciptir, terkine izin yoktur. Ekseri alimler ise, meşru davete icabet sünnettir ve efdal olanı icabettir. Özellikle davet velime (düğün, nikah yemeği ise) durum böyledir, değilse davet edilen muhayyerdir. Yine de kabulü efdaldır. Velimeye icabet vaciptir denilmiştir.

4. Davete icabet etmemek günah mıdır?

Bir kimse davet edildiği zaman, katılmamak için meşru bir mazereti yoksa o davete icabet gerekir. Eğer davet edilen yerde günah işlenmiyor ve orada bidat bulunmuyorsa bu bir vecibedir. Şayet böyle bir davete, mazeretsiz gidilmezse günah olur.

5. Malının çoğu haram olanın hediyesi kabul edilir mi?

İhtikar yaparak veya başka yollarla haram kazanan bir adam, bir kimseyi davet ederse veya ona hediye verirse o şah- sm malının veya kazancının çoğunun haram olması halinde hediyesi kabul edilmez, davetine de icabet edilmez. Şayet, helâlı haramdan çok olursa o zaman hediyesinin kabul edilmesinde ve davetine icabette bir beis yoktur.