Hazreti İsa Aleyhisselam

By | 1 Ağustos 2019

HAZRETİ İSA ALEYHİSSELÂM

 

Hazreti İsa (Aleyhisselam), Hazreti Meryem validenin oğludur. Allâhü Teâlâ onu babasız yaratmıştır. Halk bunu görünce inanmamış ve Hazreti Meryem’e iftira atmıştır. Ve “Senin baban kötü biri değildi, ananda çirkin bir iş işlememişti”1 dediler. O ise onlara hiç cevap vermemiş kucağındaki bebeği işaret etmişti.

Hazreti İsa (Aleyhisselam)m mucizeleri daha küçükken başlamış, beşikte konuşup “Ben Allâhü Teâlâ’nın kuluyum. Bana kitap verdi ve beni peygamber yaptı. Beni nerede olursam mübarek kıldı ve anneme itaatkâr etti”2dedi. O’nun konuşmasına hayret eden İsrailoğulları yine inanmadılar.

Hazreti İsa (Aleyhisselam) büyümüş, Allâhü Teâlâ ona hem peygamberlik, hem de birçok mucize vermişti. Onun elinde alacalar, körler, deliler iyileşiyor, ölülerdiriliyordu. Kavmine pek çok mucizeler göstermiş fakat ona inananlar on iki kişiyi geçmemiştir ki bunlara “Havari” denir.

Hazreti İsa (Aleyhisselam) havarileriyle birlikte ibadet eder, acıkınca gökten sofra iner, yerlerdi. Yahudiler onu sihirbaz bilip öldürmeye karar verdiler. Ve darağacı hazırladılar. Hazreti İsa (Aleyhisselam) durumu öğrenince bir eve gizlendi. Ne kadar aradıysalar da onu bulamadılar

Bir gece Hazreti İsa (Aleyhisselam) havarileriyle oturdu ve onlara hizmet edip yemek yaptı, onlara elleriyle su dökerek ellerini yıkadı. Onlar, bu fiilleri uygun görmeyince: “Bu gece benim yaptıklarımdan bir şeyi kabul etmeyen benden değildir, bende ondan değilim” deyince hepsi razı oldular.

“Sizden isteğim benim için Allâhü Teâlâ’ya dua edip ölümümü geciktirmesini istemenizdir.” Bunun üzerine duaya başlayan havariler daha dua etmeden uyuya kaldılar. Hazreti İsa (Aleyhisselam) onları uyandırınca “Size ne oldu ki bana yardım etmediniz” dedi. Onlar da:

“Ne hikmettir ki, biz bu gece uykusuz durmaya güç yetiştiremiyoruz.” Hazreti İsa (Aleyhisselam): “İçinizden biri beni düşmanlarıma çok ucuz satacak ve beni ele verecek” dedi.

Bu söz üzerine havariler üzüldüler. Sabah oldu. İçlerinden biri çarşıya indi. Yahudiler onu görünce “Tamam, bu İsa’nın adamlarındandır. Ona İsa’yı soralım” dediler ve:“Çabuk İsa’nın yerini söyle yoksa seni öldürürüz” deyip eline akçe sıkıştırdılar. O da onları Hazreti İsa (Aleyhisselam) kaldığı eve götürdü.

Yahudilerden biri Hazreti İsa (Aleyhisselam)ı öldürmek için içeri girdi. Fakat onu göremedi. Onu ararken biraz gecikti. O anda Allâhü Teâlâ onu İsa (Aleyhisselam)a benzetti. Dışarı çıktığında Yahudiler onu Hazreti İsa (Aleyhisselam) sanarak öldürüp çarmıha gerdiler. Sonra astıkları kişiye iyice baktıklarında onun yüzünün Hazreti İsa (Aleyhisselam) bedeninin ise kendi adamlarına benzediğini gördüler. Ve aralarında büyük bir ihtilafa düştüler. Öte yandan Hazreti Meryem valide ile Hazreti İsa (Aleyhisselam)ın delilikten kurtardığı bir kadın oturup Hazreti İsa (Aleyhisselam) için ağlamaya başladılar. Hazreti İsa (Aleyhisselam) Allâhü Teâlâ’nın izni ile onların yanına vardı ve “Kime ağlıyorsunuz” dedi. Onlar da: “Sana ağlıyoruz” dediler. Hazreti İsa (Aleyhisselam).

“Ağlamayın, o öldürülen kişi ben değilim. Allâhü Teâlâ beni onların elinden kurtarıp göğe kaldırdı” dedi. Hazreti İsa (Aleyhisselam) ikinci kat semada diridir.

Hazreti İsa (Aleyhisselam) kıyamete yakın bir zamanda tekrar yeryüzüne inecek ve İslam dini ile amel edecektir. Haçı kırıp, Deccal’i öldürecektir. Yeryüzünde kırk sene kalacak, başka bir rivayette yedi sene sonra diğer insanlar gibi vefat ederek Peygamber Efendimiz’in (Sallellahu Aleyhi ve Sellem) yanına veya Beyt-i Makdis’e defnolunacaktır.Hazreti Meryem valide oğlunun göğe kaldırılışından sonra altı sene.daha yaşamış ve elli iki yaşında ahirete intikal etmiştir.