Hazreti Hud Aleyhisselam

By | 1 Ağustos 2019

HAZRETİ HUD ALEYHİSSELÂM

 

Hazreti Hud (Aleyhisselam), bugünkü Yemen bölgesinde yaşayan Ad kavmine gönderilen bir peygamberdir. Hazreti Nuh (Aleyhisselam) tufanından sonra halk azıtmış, eski değerlerini unutmuşlar ve putlara tapmaya başlamışlardı. Bu kavmin insanları cüsseli, uzun boylu ve uzun ömürlü, toprakları verimli, bağlık ve bahçelikti. Meşhur İrem Bağları da bu kavme aitti. Bu kavme peygamber olarak gönderilen Hazreti Hud (Aleyhisselam) onları doğru yola çağırmış ve onlar kibirlenerek ondan yüz çevirmişler ve “Bizden güçlü kim olur” demişlerdi.

Hazreti Hud (Aleyhisselam) onları ne kadar çok davet etse onlar da o kadar çok yüz çevirdiler. Ve O na “Sen nasihat etsen de etmesen de birdir” dediler. Mallarının çokluğuna ve çocuklarının fazlalığına güvenerek Hazreti Hud (Aleyhisselam)  dalga geçtiler. Sonunda Allâhü Teâlâ onlara azap etti. Önce kadınlarını kısır bıraktı. Sularını kesip, pınarlarını kuruttu. Yağmur yağmadı, kıtlık ve kuraklık baş gösterdi. Meşhur bağları kuruyarak yok oldu. Hazreti Hud (Aleyhisselam) bu belalardan sonra tekrar kavmini toplayarak onlara nasihat etti. Fakat kavmi yine Hazreti Hud (Aleyhisselam)dan yüz çevirdi.

Bunun üzerine çok geçmeden gökyüzünü kara bulutlar kapladı. Bulutları gören kavim “Yağmur geldi” diye sevindi. Fakat bu gelen bulutlar, azap bulutları idi.

Hazreti Hud (Aleyhisselam), kavmini son kez azaptan kurtulmaları için ikaz etti. Fakat kavmi yine kulaklarını tıkadı. Nihayet azapla vazifeli melekler gökteki bulutlarla birlikte bütün kavmi kuşattı. Şiddetini arttıran rüzgâr sekiz gün, yedi gece devam ederek bütün kavmi hayvanları ve görkemli şehirleriyle birlikte helak etti. Sadece Hazreti Hud (Aleyhisselam) ile ona iman edenler bu azaptan kurtuldular.

Rivayete göre, peygamberlerden ümmeti helak olan peygamber, kendisine iman edenlerle birlikte Mekke-i Mükerreme’ye gelir, vefatına kadar orada Allâhü Teâlâ’ya ibadetle meşgul olurdu. Âd kavmi helak olunca, Hazreti Hud (Aleyhisselam) da, kendisine iman etmiş olan kimseleri yanına alarak Mekke-i Mükerreme’ye gitti ve oradan ayrılmadı.

Mekke-i Mükerreme’de vefat eden peygamberlerden, Zemzem ile Hacerü’l Esved arasında yetmiş, diğer rivayette doksan dokuz peygamber gömülüdür.

Hazreti Hud (Aleyhisselam)da orada gömülü peygamberler arasındadır.

Hazreti Hud (Aleyhisselam)ın başlıca mucizeleri şunlardır:

Allâhü Teâlâ’nın izniyle rüzgârı istediği tarafa döndürüyordu.

Ad kavminin yaşadığı kayalık ve kurak yer, Hazreti Hud (Aleyhisselam)m duasıyla yemyeşil bir hale geldi.

Şiddetli yağmurlarda sefer yapılamazdı. Hazreti Hud (Aleyhisselam)m duası ile yollarda barınaklar meydana geldi ve halk yağmurlu havalarda bu barınaklarda muhafaza içinde bekledi.