Havanın Kararmaya Başlamasıyla Çocukların Dışarıya Çıkmasının Yasaklanması

By | 10 Ağustos 2014

hasema

 

guleryuzlu_olmaliyizResûlullah’ın bu hususta birçok tavsiyesi vardır. Sahih kaynaklarda geçtiği üzere Resûlullah sallallâhu aleyhi vesellem, havanın kararmaya başlamasıyla şey­tanların yeryüzüne dağıldığını bildirmiş ve bu saatten sonra çocukların dışarıda oynamasını yasaklamıştır.

Cabir’den radıyallâhu anh gelen bir diğer rivayette Resûlullah sallallâhu aleyhi vesellem şöyle buyurmuştur: “Yatsıdan bir süre geçtikten sonra, çocuklarınızı dı­şarıya salmayınız. Çünkü bu vakit şeytanların harekete geçme vaktidir.”

Açıklama:

Karanlık malum olduğu üzere insan tabiatına uygun değildir. İnsan yaratılışı gereği aydınlıkta daha rahat hareket eder ve kendisini daha güvende hisseder. Bu nedenle karanlıkta etrafında olması muhtemel tehlikeleri fark edemez. Bu­nunla beraber daha doğru ile yanlışı ayırt etme yetisini bütünüyle kazanmamış, başına gelebilecek tehlike ve musibetlerden kendi başına korunmayı bütünüyle beceremeyen küçük yaşta bir çocuğun gece karanlığında dışarıda kalmasının ne büyük kötü sonuçlara neden olacağı aşikârdır. Nitekim bugün gecenin geç saat­lerine kadar sokaklarda gezen gençliğin, bu saatlerde nelerle meşgul olduğuna, başlarına ne türlü bela ve musibetlerin geldiğine baktığımız zaman Resûlullah’m -sallallâhu aleyhi vesellem- bu tavsiyelerinin önemini çok iyi anlarız.