Çocuklara Namazı ve Ezanı Öğretmek

By | 10 Ağustos 2014

pardesu

 

kuran-kurs-çocukResûlullah’m sallallâhu aleyhi vesellem çocuklara bu dönemde öğrettiği en önemli şeylerden birisi de hiç şüphesiz ezan ve namaz idi.

 Ebu Mahzure anlatıyor:

Hz. Peygamber sallallâhu aleyhi vesellem ashabı ile beraber iken namaz için ezan okuyorlardı. Biz onlardan uzak bir yerde oynayan on çocuktuk. Ezan se­sini işitince biz de ezan sesini taklit ederek oynaşıyorduk. Bizi gören Resûlullah sallallâhu aleyhi vesellem, “Bana bu çocukları getirin” dedi. Onun yanma geldiği­mizde bize “ezan okuyun” dedi. Biz de ezan okumaya başladık. “Sizden işitmiş
olduğum bu ses ne güzel bir sestir, gidin bunu Mekke ehline okuyun” buyurdu. Sonra Ebu Mahzure’nin başını okşadı ve ona ezan okumayı öğretti ve ona “Ne dediğimi anladın mı?” dedi. Ebu Mahzure saçını Resûlullah’ın -sallallâhu aleyhi ve- sellem- meshetmesinden dolayı hiç ortadan ayırmazdı.”

Açıklama:

Resûlullah’ın sallallâhu aleyhi vesellem Ebu Mahzure’yi -radıyallâhu anh- müezzin olarak seçmesinin sebebi onun sesinin güzelliği idi.

Resûlullah sallallâhu aleyhi vesellem aynı şekilde çocuklara namazı öğretmele­rini anne ve babalarına emretmiştir. Tüm anne ve babaların çocukları yedi ya­şında iken onlara namaz kılmayı öğretmeleri ve namaza alıştırmaları, on yaşına

geldiklerinde ise namazı terk ederlerse dayak ile korkutmaları gerekmektedir.

*

  •  Sebre İbn-i Ma’bed’den radıyallâhu anh rivayet edildiğine göre Resûlullah sallallâhu aleyhi vesellem şöyle buyurmuştur: “Yedi yaşına geldi mi çocuğa namazı emredin, on yaşına geldi mi kılmadığı takdirde dövün.”
  •  Amr b. As’tan radıyallâhu anh gelen bir başka rivayette ise Resûlullah sallallâhu aleyhi vesellem şöyle buyurmaktadır: “Çocuk sağını solundan ayırmasını bildi mi ona namazı emredin.”