Hatanın Ortaya Çıktığı İnsan Fıtratını Anlamak

By | 11 Eylül 2014

feraceler

 

yalan-söylemekHz. Peygamber sallallâhu aleyhi vesellem şöyle buyurdu: “Muhakkak ki ka­dın, kaburga kemiğinden yaratılmıştır. Onu tam anlamıyla düzeltmen mümkün değildir. Ondan yararlanmak istersen, ancak kendisinde mevcut olan bu eğrilikle birlikte faydalanabilirsin. Eğer onu düzeltmeye kalkışırsan, kırarsın. Onun kırıl­ması ise boşanmasıdır.

Açıklama:

Bazı hata türleri vardır ki yok edilmesi asla mümkün olmayabilir. Çünkü insan tabiatından (fıtrat) kaynaklanır. Elbet bu tür hataları daha aza indirgemek mümkündür; fakat aşırı uçlara gitmek ise daha büyük kötülüklere sebep ola­caktır.

İbn Hacer radıyallâhu anh şöyle demektedir: “Kadınlar hakkında nazik olun” ifadesi, “onları oldukları gibi anlamaya çalışın” anlamındadır. Çünkü onları zor­larsanız, uç noktalara gidersiniz, kırarsınız. “Kendi haline bırakırsan da eğriliği düzelmez.” Bu ifadeden ne anlıyoruz? Eğer onlar (kadınlar) beklenenin üstünde ihmalkâr davranıyor, günah işliyor ya da sorumluluklarını üstlenmiyorlarsa, on­ları eğri şekilde bırakmayın. Bu şu demek: “İzin verilebilir meselelerde onları eğri bir şekilde bırakabiliriz.” Ayrıca hâdisten şunu da öğreniyoruz: Nazik, yuVnuşak bir yaklaşım, insanları kazandırır ve kalplerini açar.