Hastalık Sebebiyle Oruç Tutamayanlar Ne Yapar?

By | 13 Ekim 2014

hastalik-sebebiyle-oruc-tutamayanlar-ne-yaparOruç tutamayacak derecede hasta olanlar, oruç tutmakla hastalıkları artanlar veya tedavileri gecikenler, Ramazan’da oruç tutmayabilirler, iyileştikten sonra tutmadıkları gün sayısınca kaza ederler.

Hastalıkları devamlı olup, iyileşmeden vefat ederlerse, tutmadıklan oruçlar için fidye verilmesi gerekmez. Fakat hastalıklardan sonra oruç borçlarının tamamını veya bir kısmım kaza edebilecek bir zamana kavuştukları halde, kaza etmeden vefat eder yahut da yaşlılık, devamlı hastalık gibi bir sebeble oruç tutamayacak bir duruma düşerlerse bu oruçlar için fidye verilmesi gerekir.

Fidye, her oruç günü için bir fakiri akşamlı sabahlı doyurmak veya bir fıtır sadakasından az olmamak üzere, bedelini vermektir. Fidyenin ayrı ayrı fakirlere veya tek bir fakire değişik günlerde verilmesi şart değildir.

Tutamadığı oruçlar için fidye vermiş olan kimseler, daha sonra sıhhatlerine kavuşup, oruç borçlarını kaza edebilecek duruma gelirlerse verdikleri fidyeler, nafile sadaka olur; oruç borçlarını kaza etmeleri gerekir.

Muhtaç ve fakir kimselerin fidye vermeleri gerekmez. Cenab-ı Hak kimseyi gücünün yetmeyeceği bir şeyle yükümlü kılmamıştır.