Hasta Namazı ile İlgili Sorular – 4

By | 25 Eylül 2014

hasta-namazi-ile-ilgili-sorular1. Hasta kimseyi kıbeye döndürecek biri bulunmazsa durum nedir?

Hasta bir kimse, kıble istikametini bilir, fakat oraya dönmeye gücü yetmez ve kendisini kıbleye döndürecek kimse de bulunmazsa, bulunduğu durumda namazını kılar. Ve o namazı iade etmez.
Fakat kendisini kıbleye çevirecek biri bulunursa uygun olanı o kimseden kendisini kıbleye çevirmesini istemesidir. Böyle yapmaz da kıble yönünden başka bir istikamete yönelmiş olarak namazını kılarsa bu namazı caiz olmaz.

Bunun gibi, hasta olan bir şahıs, temiz olmayan bir döşek veya yaygıda oturduğu halde, temiz yaygı bulamaz veya temiz bir yaygı bulduğu halde, kendisini onun üzerine götürecek bir kimse bulamazsa o pis döşek üzerinde namazını kılar.

Eğer döşeği değiştirecek biri varsa döşeği değiştirmesini ondan ister. Şayet bunu talep etmeden, pis ve üzerinde namaza mani necaset olan döşek üzerinde namaz kılarsa bu namazı caiz olmaz.

2. Hasta bir kimse, namazını vakit girmeden önce kılabilir mi?

Hasta bir kimse, hastalığının namazını geri bırakacağı korkusu ile bilerek veya bilmeyerek namazını vakit girmeden önce kılması caiz olmaz.

3. Hasta olduğundan dolayı cumaya gidemeyen kimse öğle namazını ne zaman kılar?

Hastalığından dolayı cumaya gidemeyen kimse, cuma günü öğle namazını cuma kılmana kadar tehir etmesi müstehaptır. Eğer tehir etmezse mekruh olur.